Acum cateva zile Steve Jobs anunta foarte mandru de el ca Apple a vandut 100 de milioane de iPhone-uri. Evident numarul este impresionant si nimeni nu si-ar fi imaginat  in 2007 asemenea succes pentru un produs care parea deficitar in multe privinte.

Dar eram curiosi sa vedem care e starea globala a acestei pieti si cum o duc jucatorii mari. Pentru cei interesati va anuntam ca 2010 a fost un an spectaculos pentru smartphone-uri. Inovatii in fiecare zi, dezvoltari in toate domeniile, aparate competitive si numeroase plus un public curios si interesat au facut din 2010 un an excelent pentru aceasta piata care a vandut peste 300 de milioane de smartphone-uri global. Cresterea vanzarilor este de 80% fata de anul precedent.

In ultimul trimestrul al anului s-au vandut peste 100 de milioane de smartphone-uri, numai 39 de milioane indreptandu-se spre Europa. Aici, ca si in Orientul Mijlociu si Africa, Nokia sunt liderii inconstestabili ai pietei. Insa Statele Unite raman cea mai mare piata de desfacere pentru aceste produse iar acolo lucrurile stau un pic altfel RIM fiind inca pe primul loc de creatori de aparate urmati indeaproape de Apple si HTC. Pe domeniul sistemelor de operare insa iOS de la Apple atinge o cota de piata de 28.5% urmati de RIM cu 26.1% si Android 25.8%. Marja de eroare ar putea face ca acest clasament sa arate un pic diferit datorita valorilor atat de apropiata.

Calculand pe tot anul si in arie globala veti fii poate surprinsi sa aflati ca Nokia raman detasat pe locul 1 in vanzari cu o cota de piata de 28,9% si 111 milioane de aparate vandute. Ce este interesant insa este ca piata globala a crescut cu 80% si in ciuda numerelor precedente Nokia a pierdut aproape 8% din cota sa de piata fata de anul precedent. Asta plus lipsa unei strategii realiste de viitor au pus compania din Espoo in fata unor decizii grele.

Nokia este urmata in vanzari de aparate de Samsung care impreuna cu HTC alcatuiesc dupa unele calcule aproape 45% din vanzarile globale de telefoane. Pe partea software Android vine pe locul 2 cu aproximativ 67 de milioane de aparate ce ruleaza acest sistem. Urmeaza RIM cu 47.5 milioane si Apple cu 46.6. Ambele se traduc in cota globala in jur de 3% din piata.

Microsoft, cu un sistem invechit Windows Mobile 6.x si un sistem nou nout dar lansat abia la sfarsitul anului , a pierdut teren in 2010 vanzarile lor fiind de numai 12.4 milioane.

cote de piata globale pentru smarthphone-uri

Daca va ganditi ca toate aceste numere sunt foarte mari si ca piata este enorma..mai ganditi-va. Piata de smartphone-uri si tablete se ridica la numai 400 de milioane de oameni momentan, dar piata telefoanelor obisnuite atinge 5 miliarde iar piata utilizatorilor de computere se ridica si ea la 1 miliard 300. Astfel aceasta piata de telefoanelor inteligente are potentialul de a creste de peste 10 ori in urmatorii ani, si totul este la inceput. 2011 va fi un an spectaculos in care al doilea val de inovatii va “uda” aceasta piata si foarte probabil vom vedea aparate cu dual si quad core, display 3D, chip-ul NFC de transmitere de date va deveni standard si multe alte noutati pe care inca nu le banuim.

Piete globale

Iar din punct de vedere strategic 2007-2011 au fost anii de explozie, inovatie si dezvoltare. La sfarsitul anului acesta ne putem astepta sa vedem jucatorii ce trec in etapa viitoare a acestei lupte. Cei doi principali sunt clar definiti : iOS si Android; cine ii va mai urma vom astepta si vom vedea. Etapa urmatoare este maratonul cotelor de piata ce se va intinde pana la urmatoare schimbare de paradigma.