Cred ca pentru majoritatea persoanelor, cand vine vorba de arhive .rar sau .zip, acestea sunt sinonime cu programul WinRar. Din pacate Winrar nu este un soft gratuit – desi e foarte simplu cu un singur click sa elimini mesajul de avertizare ca softul nu a fost platit si sa continui sa-l folosesti. Intre timp a aparut o alternativa serioara la Winrar si anume 7-zip.

7-Zip a venit cu avantajul ca era mai rapid, suporta o multitudine de formate si era foarte light dar nu a fost atat de adoptat cat s-ar fi asteptat creatorii.

Alternativa pe care o prezentam in acest articol se numeste Hamster ZIP Archiver iar acest soft vine cu ceva avantaje serioase:

  • este gratuit
  • suporta foarte multe formate
  • optimizat pentru procesoare multi-core
  • arata extraordinar

Putem spune ca imbina puterea lui 7zip, cu ideea de UI de la Winrar pe care o duce la un alt nivel mult superior.

Arhivatorul de la echipa HamsterSoft incorporeaza doua tehnologii importante: 7z-engine (motorul creat de Igor Pavlov si folosit chiar in 7-Zip) folosit evident pentru functiile de arhivare si dezarhivare precum si Microsoft .NET folosita pentru interfata.

hamster zip archiver interfata

Un scurt video demonstrativ:

Hamster ZIP Archiver mai vine intr-o varianta simplificata ce se numeste “Compressbox”: Un fel de widget care este pozitionat oriunde pe desktop care ajuta la creare arhivelor zip  direct prin drag and drop.

Are doua optiuni. Prima numita “modul turbo”, creeaza o arhiva imediat a primului fisier amplasat. In modulul normal, putem selecta mai multe fisiere. Exemplificare in videoclip:

Din pacate, are si un dezavantaj considerabil. La deschiderea unei arhive, nu se poate face drag-and-drop din interiorul arhivei selectand cateva fisiere. Suntem obligati sa dezarhivam totul. O piedica foarte mare care, pana nu va fi rezolvata, nu voi putea declara ca am gasit inlocuitorul perfect pentru Winrar sau 7-zip.
Arhivatorul poate fi descarcat de pe pagina lor oficiala.