Nu vreau sa sune mai periculos decat pare, dar Mac-urile voastre pot fii in pericol de malware, daca descarcati aplicatia MacDefender, editia anti-Malware. (MacDefender nu fac antivirusi, ci software de statistica)


Platforma Macintosh, inca, mai poate fii considerata un mediu sigur si, aprope, fara virusi, dar pe masura ce cota lor de piata creste, din punct de vedere al utilizatorilor Mac pe internet, cu atat vor aparea mai multe amenintari (Pingdom.com a publicat urmatorul studiu international: 90%-utilizatori de PC, 10%-utilizatori de Mac).

Cei care au fost infectati, zic ca browser-ul Safari a afisat un anunt spunand ca au fost infectati cu Malware si numai MacDefender poate sa il curate. Unii utilizatori au descarcat si instalat de buna voie aplcatia, iar altii spun ca aplicatia s-a instalat singura. In ambele cazuri, calculatoarele au fost infectate.

Solutiile pentru a scapa de aceasta aplicatie si pentru a mai prevenii astfel de incidente sunt urmatoarele:

  1. In Safari, dezactivati optiunea prin care aplicatiile se instaleaza automat:Preferences-General-dezactivati “Open safe files after downloading”
  2. Stergeti aplicatia : Accesati Applications-Utilities-Activity Monitor si inchideti orice instanta care are legatura cu MacDefender apoi accesati Applications si puneti aplicatia MacDefender in Trash, dupa care Empty Trash. (aparent, nu merge daca selectam Delete App, pentru ca spune ca aplicatie inca ruleaza)

In afara de acest tip de virus, trebuie sa va feriti si urmatorii troieni mai populari, care se vor sa fie screensaver, codecuri sau plug-in uri:

  • Trojan.OSX.Jahlav.A & Trojan.OSX.Jahlav.B- care este un asa-zis codec
  • Trojan.OSX.RSPlug.A-malware foarte periculos, care se bazeaza tot pe un asa zis codec, si care modifica DNS-ul si va rediretioneaza pe servere fantoma, dupa care sunteti in mare pericol de phising.
  • Trojan.OSX.HellRTS.A-alicatie prin care se dezvolta malware-ul si este folosit pentru control la distanta.
  • Trojan.OSX.OpinionSpy.A-un tool de marketing care este de fapt spyware