android 3.1 ice cream sandwich

Intr-un keynote fulgerator din cadrul primei zile de I/O , Google a anuntat si prezentat noua versiune a sistemului de operare Android.

Sandwich de inghetata ( Ice Cream Sandwich ) continua traditia numelor inspirate de la deserturi. Aceasta reprezinta versiunea 4 ( sau 3.5 ) a sistemului de operare care se gaseste pe mai bine de 100 de milioane de aparate global.

Aspectul principal al acestei noi iteratii pare sa fie oprirea fragmentarii sistemului. Noua deviza este ” Un sistem de operare care merge pe orice”. Ice Cream Sandwich va fi versiunea de Android care se va mula pe aparatul pe care este instalat. Telefon? Se intaleaza versiunea de telefon. Tableta? Nici o problema, instaleaza feature-urile pentru tablete. Google TV? Aflam in vara.

Dar noul sistem nu este doar un mod de a reuni drumurile aparent divergente de la Gingerbread si Honeycomb ci aduce si multe functionalitati noi. Fara nici un dubiu una dintre cele mai importante este API-ul Open Accesory care va permite conectarea aparatelor Android cu aproape orice alt aparat: echipamente medicale, aparate de exercitii fizice, aparate audio etc.

In acelasi timp Android ICS va putea fi controlat prin periferale precum mouse-uri, joystick-uri etc; si va da dezvoltoatorilor abilitatea de a crea widget-uri a caror dimensiune poate fi modificata in functie de ecranul aparatului pe care ruleaza.

Desigur nimic nu este inca finalizat si vom mai avea cel putin cateva luni de asteptat pana sa vedem noua versiune lansata. Se pare ca din aceasta vara Android ICS va fi disponibil si pentru Google TV dar unele voci spun ca lansarea completa va avea loc abia in ultimele luni ale anului.

Update: Inafara de seria limitata de Galaxy Tab-uri 10.1 Albe, care s-au dat la Google I/O se pare ca Android 3.1 va aparea in decursul urmatoarelor saptamani si pe tabletele Xoom, conform celor de la Motorola.