htc banner htc sensation

Stim deja ca Apple se afla in litigatii cu mai toata competitia: HTC, Samsung, Motorola etc. Si in ciuda opiniilor sceptice au inceput sa castige teren in aceste procese.

Un astfel de moment a fost ieri cand procesul intentat impotriva celor de la HTC a trecut la urmatorul pas si celor de la Apple le-au fost recunoscute 2 patente asupra carora HTC nu are drept de utilizare. In acest procesul Apple adusese in discutie 10 patente originale in timp ce in alt proces simultan, tot impotriva celor de la HTC au adus alte 16 in discutie.

Inainte de trece mai departe trebuie afirmat foarte clar: nimic nu este definitiv sau hotarat acum. O parte din media a luat-o razna si afirma cum produsele HTC vor fi interzise in Statele Unite datorita acestei hotarari. Desi este adevarat ca acesta ar putea fi finalul litigatiei mai este mult pana acolo. Momentan Apple a castigat prima lupta : ca procesul lor sa fie luat serios si litigatia reala sa inceapa.

Partea cu adevarat interesanta aici este faptul ca cele deoua patente in discutie par sa se refere la tehnologii implementate adanc in sistemul de operare Android. O dovada in plus ca problema nu s-ar limita la HTC este ca aceste doua patente apar si in procesul impotriva celor de la Motorola. Daca se dovedeste ca problema este intradevar in sistemul Android si daca Apple castiga la final litigatia aceasta poate pune probleme foarte serioase competitiei intrucat, in cazuri extreme produsele Android pot fi interzise in Statele Unite, cel putin pana la modificarea codului.

Insa momentan problemele potentiale se limiteaza la HTC. Daca pierd procesul o gama foarte larga din produsele lor pot fi interzise, aici incluzandu-se Droid Incredible, Droid Incredible 2, Wildfire si tableta Flyer, produse pe care le vedem ocazional si pe piata romaneasca. Evident daca HTC pierd procesul acesta ar fi un precedent puternic pentru ca acelasi lucru sa se intampla si in Europa.

Un ultim aspect foarte interesant este faptul ca HTC a mentionat in raspunsul lor oficial ca ar fi pregatiti sa modifice codul sistemului de operare in cazul in care ar pierde litigatia in asa fel incat produsele lor sa se afle deja pe piata. Acesta este probabil cel mai interesant aspect: ca desi Apple au momentan doar o victorie minora, HTC par pregatiti sa piarda tot razboiul si mai mult sa scoata o versiune modificata de Android la final.

Dar cum se termina totul si care vor fi repercusiunile reale vom vedea abia peste destula vreme cand procesul va ajunge la final.