Acum cateva zile nVidia a lansat ultima serie de drivere 196.75 adica. O mica problema : sunt stricate. Nu le instalati, cel putin pana nu se rezolva problemele: performante extrem de scazute, probleme mari cu controlul ventilatorului care duc la supraincalzire si ocazional la arderea placii. Pana si cei de la nvidia au pus o avertizare pe site cu privire la aceste aspecte. Este recomandat sa pastrati driverele antecedente  196.21, sau sa dati roll back driver in device manager in caz ca le aveti pe cele noi.

Si ca veni vorba de placi care se supraincalzesc…

Propria mea placa video este un Asus cu GPU nVidia 8800 GTS . Sunt foarte fericit de aceasta placa, desi o am de fix un an astazi, inca ruleaza si cele mai recente jocuri la setari maxime. Singurul lucru care ma deranja este ca design-ul ei de racire e absolut cretin. Deasupra radiatorului care ar trebui sa disipe caldura cei de la Asus s-au gandit ca ar fi bine sa puna un plastic etans. De aceea si cand nu facea absolut nimic placa mea aveam 70 de grade C. Cand rulam si jocuri cu cerinte mari ajungea foarte repede la 85-90. O temperatura foarte ridicata si chiar periculoasa. In plus carcasa mea improvizata nu ajuta deloc cu racirea. Asa ca am decis sa actionez.

Am scos placa si am desfacut plasticul de la Asus. Si am inceput sa-l tai cu o lama incinsa pentru a face loc pentru inca un cooler. Dupa aceasta operatiune care a durat aproape 2 ore ( plasticul ala nu numai ca era mai mult decat inutil ..dar mai era si foarte gros ) am reusit sa montez al doilea ventilator si sa pun totul la loc cum era. Ventilatorul se conecteaza separat la placa de baza. Avand aceasta conexiune directa si deci nefiind controlat de nimic, sta mereu la putere maxima. Chiar si asa este foarte silentios; mult mai tare se aude ventilatorul original al placii a carui putere si turatie variaza.

Stiu ca nu suna deloc impresionant, dar aceasta mica schimbare face minuni. Pe timpul verii cand era cald afara, dupa 2 ore de jocuri de grafica intensa placa mea abia atingea 65C , racindu-se la temperatura de idle in numai cateva minute. Iar o temperatura decenta pentru circuite e foarte importanta, marind performantele si durata de viata.

Asus nvidia 8800gts

Asta incercam sa facem: al doilea ventilator montant pe radiator

Asus nvidia 8800gts

Plasticul care a trebuit taiat; da corect cu un cutter si o lumanare ..erau vremuri mai simple

Asus nvidia 8800gts cu doua ventilatoare

Produsul final. Nu impresioneaza dar functioneaza excelent