netbook orange Asus Eee PC 1001 PXD

Aceste zile am avut ocazia de a testa si a ne juca cu multiple laptopuri. Unul dintre ele a fost si acest Asus Eee PC 1001 PXD, un netbook care se afla in oferta Orange la abonamentele de date. Mereu eram curiosi cat de bune sunt aceste laptopuri da-te la oferte intrucat nu au o istorie prea buna. Preturile mici la care sunt vandute le definesc de cele mai multe ori ca fiind produse slabe. Intr-un fel acest laptop este o exceptie dar pentru a afla detaliile si a decide daca merita cititi in continuare.

 

Design Asus Eee PC 1001 PXD

netbook orange Asus Eee PC 1001 PXDecran netbook orange Asus Eee PC 1001 PXD

Aceste mini laptopuri sunt destul de rezervate la capitolul design. In sens ca toate urmeaza aceeasi paradigma si diferentierile sunt destul de modeste chiar si intre firmele mari.

Asus Eee PC 1001 PXD este un netbook care la prima vedere pare un pic mai gros decat restul, dar ulterior masuratorile exacte arata ca este exact la fel ca celelalte. Atata carcasa ecranului cat si zona de sub tastatura este neagra si usor texturata . Nimic special, dar culoarea mata combinata cu textura il fac sa fie mult mai rezistent la amprentele si urmele care raman foarte usor pe cele vopsite lucios.

Ecranul este de dimensiuni standard, 10.1 inchi, deasupra se afla un webcam si un microfon. Tastatura este si ea de dimensiuni standard pentru aceste aparate.

netbook orange Asus Eee PC 1001 PXDnetbook orange Asus Eee PC 1001 PXD

Pe lateral avem 2 porturi USB, cel de Ethernet, un cititor de carduri SD si o iesire VGA. Avem de asemenea portul Audio si de microfon 2 in 1 ceea ce face necesar sa cumparati casti speciale precum cele de hands-free.

Daca dimensiunile sunt toate standard materialele si modul de constructie sunt domeniul in care aceste mici aparate se diferentiaza mai mult.

Din pacate Asus Eee PC 1001 PXD nu exceleaza la acest domeniu. Carcasa ecranului da senzatia de plastic ieftin si se indoaie usor. Datorita acestui fapt sansele ca el sa se sparg in urma unui impact sunt destul de mari. La fel si tastatura, este de o calitate inferioara. Butoanele se apasa mai mult ca la alte modele – teoretic pentru confort – dar efectul este unul negativ. Te obisnuiesti destul de repede sa scrii pe ele dar sentimentul de fragilitate si constructie grabita ramane cu tine.

La fel si ecranul, cumva pare de calitate inferioara fata de alte modele mai scumpe desi nu am stii sa spunem exact de unde aceasta diferenta incat rezolutia si luminozitatea este aceeasi cu a competitiei.

Performante Asus Eee PC 1001 PXD

Desi pe domeniul de design avem nemultumiri, la capitolul performante acest aparat se descurca bine. Inauntru gasim un procesor Intel Atom n455 la 1,66 Ghz, model de acum o generatie dar destul de puternic si ergonomic pentru aceste mici aparate. De altfel seria n 45x este seria preferata in toate aceste aparate si modelele dual core n 5xx nu au aparut inca la noi pe piata.

In combinatie cu procesorul avem Intel GMA 3150 pe partea video si 1 GB DDR 3 pentru RAM. Hard-ul in aparatul nostru era de 250GB desi cel din oferta Orange este de numai 160.

Evident aceste aparate micute sunt denumite NETbook-uri cu un motiv. Nu poti face prea multe cu ele inafara de navigarea pe internet si alte task-uri dinastea simple. Acestea sunt valabile si pentru Eee PC, care ca orice alt aparat din serie are probleme considerabile in a rula orice HD (720p) si se blocheaza complet cand incerci 1080p.

Procesorul ajunge la capacitate maxima destul de usor si cand rulezi Flash, deci iarasi capacitatile lui sunt limitate.

Autonomie

Ne bucuram ca desi modelul este unul “de oferta”  la un pret destul de modest aparatul vine cu o baterie de 6 celule care ii aduce autonomie in mod realist la 6-7 ore. Deci nu va trebui sa va plimbati cu incarcatoare dupa voi.

Rezumat si incheiere

Deci cele bune: specificatii interne bune si autonomie ridicata la un pret modest. Cele negative: Materiale de constructie si asamblare mediocre care fac aparatul oarecum fragil.

Il recomandam? Depinde. Daca aveti nevoie acum de ceva care sa mearga ok si sa va faceti treaba repede cu el da – raportul pret/performante este bun. Daca doriti un aparat dinacesta pe care sa-l folositi o perioada mai indelungata, eventual care sa reziste bine recomandam sa va uitati la un model superior precum Dell Mini 10 v sau Lenovo S10-3