Design și funcționalitate

Din punct de vedere al design-ului, laptop-ul este foarte frumos. Bineînțeles, gusturile nu se discută dar vă putem spune că este de o calitate foarte bună, chiar surprinzătoare pentru categoria de preț în care se încadrează în acest moment.

Asus K52F seria

Este de o culoare maroniu-inchis, partea exterioară este frumoasă, lucioasă, cu o textură fină, placută ochiului. Pe interior se păstrează aceeași culoare și textură. Tastatura este de culoare neagră. Tastele sunt confortabile la scriere adoptând modelul celor de la Apple. Este îngrămădită și o tastatură numerică și prezintă o ușoară adâncitură pe partea centrală când apăsăm cu mai multă putere decât normal.

Mousepad-ul este din aceeași culoare și material și vine direct cu suport pentru gesturi multi-touch (folosind două sau chiar trei degete). Butonul de la mousepad este construit din alt material, lucios ce atrage amprente relativ ușor. La apăsarea butonului, butonul face un click discret, sau, dacă se apasă mai spre interior este complet silențios.

Pe partea lateral stânga avem un port aerisire, port vga, hdmi, 2 x usb, și mufele pentru microfon și boxe. Pe partea dreaptă alimentarea, portul ethernet, cititorul de carduri, 1x usb, , și unitatea optică.

Specificații

Acest model este construit pe platforma 1156 de la Intel, propulsat de Core i3-350M @ 2.27 GHz, cu o memorie de 4GB ram DDR3 (Kingston), hard-disk de 250GB (Seagate) la 5400 rpm și placa video integrată specifică procesoarelor Core i3, Intel Graphics Media Accelerator HD. Ecranul de 15.6″ LED are o rezoluție de 1366 x 686 și este de o calitate foarte bună.

Modelul mai vine echipa cu Wi-fi 802.11 b/g/n (de la atheros), o cameră web frontală de 1.3 megapixeli și boxe Altec Lansing cu SRS sound. Nu vine echipat cu Bluetooth.

Impresii

Pentru transport, laptopul a venit protejat de două folii, una pentru partea exterioara și una pentru ecran pentru a evita orice fel de zgârietură. Acumulatorul este destul de mic, și implicit portabil.

Modelul este produs în China, vine cu manual de utilizare în limba română și un dvd cu drivere și softuri inclusiv pentru Windows 7 32/64-biți.

Am instalat Windows 7 pe 64 biți și am avut câteva probleme cu driverele. De obicei, după o instalare, Windows-ul recunoaște majoritatea dispozitivelor, iar cele nerecunoscute sunt rezolvate printr-un simplu Windows Update. De data aceasta lucrurile nu au mers prea bine din prima, negăsind drivere pentru portul ethernet, microfon, citiorul de carduri sau instalând unele mai puțin bune (de exemplu, camera web avea drivere generice, funcționa, însă imaginea era întoarsă cu 180 de grade). Din fericire, dvd-ul ce însoțește laptop-ul a fost mai mult decât folositor. Programul de instalare identifică automat ce softuri și ce drivere au fost deja instalate astfel încât nu mi-a mai rămas decât să le adaug pe cele neinstalate. După un restart, toate componentele funcționau optim, inclusiv camera web.

Numărul de softuri propuse de Asus este compleșitor de mare și, de cele mai multe ori, sunt inutile. Recomandăm un număr minim de softuri: cel pentru camera web pentru setări de culoare, luminozitate etc de exemplu poate fi util sau softul ce stabilește un set de reguli asemănător “Power Plan”-urilor din Windows.

Pe toată durata folosirii lui, laptop-ul nu s-a încins aproape deloc. S-a încălzit un pic undeva în zona touchpad-ului (partea stângă) spre tastatură dar nimic grav. Masa pe care a stat nu s-a încălzit nici ea prea mult ceea ce mă face să cred că poate fi folosit fără probleme chiar și pe picioare. În plus, este foarte silențios. Procesorul nu a trecut de 54 grade Celsius, la relanti rămânând undeva în jurul cifrei de 45 de grade iar HDD-ul pe la 40 grade Celsius.

Pe partea audio nu se poate aștepta nimeni la o calitate excepțională dar, puterea boxelor este destul de mare. Surprinzător este faptul că softul ce activează SRS chiar aduce îmbunătățiri și recomand tuturor să-l instaleze și activeze.

Concluzii

Trebuie subliniată calitatea materialului folosit (poate mai puțin plasticul aflat pe partea inferioară), un design plăcut, o construcție solidă și un ecran foarte bun la un preț competitiv.

Procesorul dual-core cu suport pentru hyper-threading este suficient pentru activități de multitasking de tipul office și navigare pe internet. Mai mult, laptop-ul nu a avut nici o problemă în rularea filmelor HD 720p. Lipsa unei plăci video dedicate înseamnă că nu este deloc un laptop pentru jocuri. Chiar și așa, este foarte bun pentru casual gaming. Intel se laudă că noua placă video integrată a lor este capabilă să ruleze WoW și Sims 2 și 3 (e drept, la o rezoluție mai mică și detalii medii).
Asus K52F-SX101D poate fi cumparat de aici.

Asus K52F seria

Nelămuriri sau întrebări legate de acest subiect? Lasă un comentariu.
Dacă vrei să citesti și alte ghiduri, sau ai o întrebare despre alt subiect poți să vizitezi pagina aceasta și să ne scrii. Întrebarea ta poate va fi la baza unui viitor articol sau podcast.