O perioadă am avut acest router (WL-500G) de la Asus la dispoziție pentru a-l testa și a face câteva comparații între el și Asus WL-520GC despre care vorbeam mai demult.

În primul rând instalarea, conectarea și toate cele au mers exact la fel, adică la fel de simplu atât timp cât nu te iei după instrucșiunile Asus. EZ Setup-ul nu a mers nici de data aceasta dar mă asteptam.

Ca arie de acoperire a rețelei wireless cele două sunt comparabile, amândouă încă având  semnal 3 etaje mai jos, dar teoretic 500G-ul este mult mai puternic de atât deși nu am apucat să testez exact.

Viteza de transfer pe wireless este iarăși comparabilă, ambele atingând peste 10Mbps la download pe iPhone. O diferență am observat, în schimb, când e vorba de LAN, propriul meu 520GC având viteze mai mici de download ( fără vreun motiv aparent; în plus pe timpul de folosire am atins vitezele maxime ale ISP-ului deci nu am avut nici o problema cu el).

Pana aici totul este asemanator si cei 30$ in plus pentru 500g par sa nu merite. Dar de-abia acum apar deosebirile majore. In timp ce 520GC este un router bun dar doar atat, 500G-ul poate ceva mai multe.

500G are 2 porturi USB 2.0 care pot fi folosite pentru multe lucruri. În primul rând se poate conecta un hard extern ( sau memory stick/ce vreți voi cu memorie) care poate fi folosit în două moduri: fie exact ca un hard extern pe care il accesați direct prin rețea, fie poate să hosteze un site ftp de unde se pot distribui fișiere membrilor din rețea.

De asemenea  prin intermediul Asus Download Master ( se găseste pe cd) puteți descarca fișiere direct  pe această memorie externă chiar și după ce stingeți PC-ul. De menționat aici un lucru: pentru a putea face operațiuni de scriere și citire trebuie ca memoria externă să fie formatată ca FAT32 cu o limitare de 2gb a fisierelor, fie ca EXT2 fără limitare – problema este că Windows-ul nu poate vedea memorii EXT2. Doar pentru operațiuni de citire, memoria poate fi formatată NTFS și astfel scăpăm și de problema compatibilității cu Windows și de cea a limitei.

Incă ceva interesant este că poți stream-ui fișierele media în mod wireless la orice media player compatibil ( universal plug and play) (ex. Xbox 360)

Ca ultime feature-uri, tot prin intermediul porturilor USB, puteți conecta fie un webcam, fie o imprimantă care, evident, pot fi folosite de toată lumea din rețea.

Cam atât: personal sunt foarte mulțumit de 520GC-ul meu dar pot să spun că posibilitatea de a conecta memorii externe ca să nu mai stau cu pc-ul deschis pentru orice download este foarte atractivă.

wl-500g router

Wireless Router