Sistemul de operare de la Microsoft, Windows 7 oferă mai multe unelte pentru a prelungi autonomia notebook-ului.

Primele măsuri pe care oricine le poate lua indiferent de sistemul de operare sunt:

– micșorarea luminozității ecranului.

– dezactivarea Wi-fi și Bluetooth

Apoi, fie că ai Windows Vista sau 7, poți folosi ceea ce Microsoft denumește “Power Plans”. Acestea sunt niște setări destul de avansate pentru controlul hardware și maximalizarea performanței sau a autonomiei. Windows-ul oferă din start 3 astfel de planuri: Balanced, Power Saver și High Performance. Pentru uzul casnic recomandăm Balanced. Dacă însă vrei cât mai multă baterie atunci treci imediat pe Power Saver. Ba chiar poti intra în setări și mai avansate cum ar fi activitatea maximă a procesorului sau durata de timp după care monitorul intră în stand-by etc. Pentru a face acest lucru: Control Panel -> Hardware and Sound -> Power Options -> “change plan settings” pentru oricare din cele 3 deja prezente-> “change advanced power settings”.

După aceea poți dezactiva serviciile pe care nu le folosești. Pentru a face acest lucru: Start-> tastați “msconfig” și enter -> în tabul Services deselectați orice serviciu de care nu aveți nevoie.

Ultimul lucru care mai rămâne de făcut este ceva specific  pentru Windows 7.

Intrați in command prompt (Start, tastați cmd, click dreapta și Run as administrator) și scrieți comanda: POWERCFG  -ENERGY. După aproximativ 1 minut, primiți un raport detaliat pe care îl gășiți în C:\Windows\system32\energy-report.html .

În raport găsiți informații despre tot ceea ce consumă (prea multă) energie. În raportul meu am primit avertizări că anumite porturi USB nu se suspendă, că procesorul era destul de încărcat având o utilizare medie pe parcursul prelucrării raportului de 10%. Ți se oferă informații precum care procese folosesc cel mai mult procesorul, care dispozitive nu intră în “Sleep State” etc.

Vestea proastă este că după cum se poate observa nici raportul oferit de comanda “powercfg – energy” nu oferă soluții automate. La fel ca în cazul dezactivării serviciilor sau a modificării setărilor avansate dintr-un  ‘Power Plans’, utilizatorul este cel care trebuie să gasească soluția optimă. Trebuie să vă avertizăm că anumite setări incorecte pot duce la mai multe probleme. Puteți dezactiva un serviciu de care aveți nevoie și să nu mai aveti sunet, sau să nu mai puteți printa; puteți seta utlizarea maximă a procesorului la un nivel prea mic și astfel totul să se miște foarte greu ajungând chiar în stadiu de blocare. Vă sfătuim să nu modificați setări avansate decât dacă știți exact despre ce este vorba.