Acum e la moda sa scoti tablete sau pad-uri. De la cele mai scumpe de $600, ca de exemplu iPad, pana la cele indiene de $35. Cei de la HP promiteau o tableta cu WebOS, la fel si cei de la Google care au zis ca scot un pad cu Chrome OS sau Android si la fel si Nokia care au spus ca vor MeeGo pe noua lor tableta .Acum mai multe surse spun clar si raspicat ca Blackberry vor sa intre pe piata cu o tableta ca se va numi probabil BlackPad si care concureaza cu iPad-ul.

Sa o luam cu inceputul: iPad-ul este doar un iPod Touch mai mare. Nu face nimic in plus. El ar trebui sa reprezinte un tablet PC (sau mai bine zis slate), dar defapt este un telefon mult mai mare. Toata lumea considera acum(si scrie) ca toate celelalte companii IT trebuie sa iasa pe piata cu ceva comparativ cu iPad-ul. Desigur comparatia se face la nivel de succes si vanzari, in nici un caz tehnologic pentru ca daca ar trebui sa ne luam dupa standardul Apple nu ne-am dezvolta prea mult.

Pana si tableta indiana este mai buna deoarece ruleaza pe Linux si suporta Flash si Java. Oare din numarul mare de iPaduri dorite si vandute reiese ca este cel mai bun? Clar nu. Apple face doar un marketing bun la niste functii care exista de ceva ani in gadgeturi  si ii conving pe  potentialii consumatori ca produsele lor foarte scumpe isi merita banii. Iar cateodata se cearta cu competitia care are un produs mai bun – vezi HTC.

Veste buna pentru cei care vor o tableta de la Blackberry: pe langa alte functii standard BlackPad va suporta Java si Flash. Veste proasta tot pentru ei: nu se va putea conecta la reteaua de telefonie mobila (3G, EDGE) decat daca au un Blackberry, pentru toti ceilalti:  Wi-Fi.

Configuratia cea mai probabila va fi urmatoarea: Sistem de operare Blackberry 6 cu un procesor Marvell de 1GHz, 2GB RAM, iar tableta va avea diagonala de 7 inch. Se spune ca va avea si camera pentru videoconferinta Se prefigureaza luna decembrie ca lansare, iar pretul poate fi de 500$.

Vom vedea atunci daca raportul calitate/pret va fii in favoare noastra. Iar pana la sfarsitul anului sunt sigur ca vom vedea si alte tablete probabil cu Windows 7.