Există mai multe lucruri pe care un utilizator le poate face atunci când vrea să îmbunătățească viteza de încărcare a sistemului de operare de la Microsoft. Una dintre metodele mai puțin cunoscute a fost prezentată aici.

Acum voi vorbi despre o alta. Poate cea mai importantă este dezactivarea programelor care pornesc în același timp cu Windows-ul. Cum se poate face asta? (fără a folosi un program terț)

Pentru utilizatorii de Windows XP: Start -> Run. În căsuța de run tastați msconfig și apăsați ‘Enter’ sau click pe ‘OK’.

Pentru utilizatorii de Windows Vista sau 7: Apăsați butonul de Windows -> tastați direct msconfig și apăsați ‘Enter’.

În fereastra nou apărută, selectați ‘tab-ul’ cu ‘Startup’ ca în această imagine.

Fereastra msconfig

Fereastra msconfig

De aici, așa cum puteți observa am deselectat tot ceea ce nu consideram foarte important. Astfel că, programe de la Adobe, Google, Vodafone etc. nu se mai încarcă inutil. Printre acestea se pot găsi o colecție întreagă de programe inutile provenite de la soft-ul plăcii de bază, a plăcii video sau a tastaturii și mouse-ului.

Partea bună este că dezactivarea lor nu înseamnă că ele nu vor mai funcționa pe viitor. Dimpotrivă, majoritatea se vor comporta la fel. Unele, precum cel de la Adobe pentru cititorul de pdf-uri o să se deschidă mai greu prima dată. Dar dacă nu citiți astfel de documente în mod regulat nu are rost să fie lăsat să pornească.

Un lucru bine de știu este că de fiecare dată dupa un update de la Adobe sau Google, aceste programe vor apărea din nou bifate deci utilizatorul trebuie să intervină din nou după instalarea acestora.

Sunt obligat să avertizez că după ce efectuați aceste schimbări și veți reporni calculatorul, dupa încarcare Windows-ul va afișa o fereastră prin care vă informează mai mult că lucrurile au fost modificate. Nu trebuie să vă speriați, ci doar să bifați căsuta de sub text pentru a nu primi această notificare de fiecare dată când porniți sistemul de operare.

NOTĂ: Recomandăm ca în cazul în care nu sunteți sigur dacă programul x sau y trebuie dezactivat, să nu vă aventurați. Mai bine intrebați inainte. Nu am auzit pe cineva care să fi operat astfel de modificări și mai târziu să fi avut probleme considerate critice însă nici nu e bine să vă creați probleme singur.

Mai mult, susținem cu tărie să nu modificați și alte opțiuni oferite de ‘msconfig’ decât cele menționate mai sus.

Pe lângă aceasta metodă putem sugera și o mică curățenie. Asta se rezumă la dezinstalarea oricărui progrămel pe care nu îl mai folosiți sau de care nu mai aveți nevoie.