La evenimentele IT is Business, conferintele Agora si seminariile Stagii pe bune au venit diverse companii, precum: Appnor, Microsoft, Ntech, LG, De vis Software pentru a ne explica ce este cloud computing-ul si pentru a ne oferi solutiile lor de Cloud. In urmatoarele randuri va voi explica cam ce este cloud computing-ul, ce avantaje are si cam ce solutii exista pe piata.

Ce este cloud computing-ul?

Cloud Computing-ul este o multime de resurse hardware si software care poate fi accesata la cerere, pe internet, sub forma de serviciu. Practic, o companie specializata, detine aceste data center-uri cu mii de servere si cu capacitate de calcul imensa, gata sa fie inchiriate la nevoie de catre companii si dezvoltatori.

Veti vedea ca tehnologiile din cloud se termina in “aaS”-as a Service, asa ca serviciile de cloud computing se clasifica in 3 mari categorii:

  • SaaS-Software as a Service: adica aplicatiile pentru utilizatorii obisnuiti care au hosting in cloud si pe care le folositi zilnic: Gmail, Facebook, bloguri. Cand accesati Gmail, de fapt aplicatia ruleaza pe serverele Google din cloud, voi trimiteti ce tastati si selectati cu mouse-ul pe internet catre server, iar serverul trimite inapoi catre voi imaginea aplicatiei cu modificarile pe care le faceti.
  • IaaS-Infrastructure as a Service: Companiile specializate in cloud cumpara mii de servere, memorie si banda de internet pe care ruleaza diverse sisteme de operare. Utilizatorii inchiriaza, pe un anumit timp, memorie si putere de calcul.
  • PaaS-Platform as a Service-se afla intre SaaS si IaaS si este destinata dezvoltatorilor care acceseaza servere, printr-o retea privata, pentru a construi si testa aplicatii.

Aceste “ferme” hardware contin mii de servere care ruleaza fiecare intre 4-7 masini virtuale cu diferite sisteme de operare, in functie de cerinta clientului. Aceste servicii de hostare si rulare a aplicatiilor se fac la cerere si se platesc pe ora/server (pay-per-view) si este foarte avantajos. (detalii despre costuri putin mai jos)

 

Istoria se repeta – si anii 70′ aveau o forma de cloud computing

Asta am invatat la istorie si asta se intampla in cazul cloud computing-ului. Ne intoarcem in anii 1970 la acele mainframe-uri care ocupau un etaj intreg al unei cladiri si care contineau procesoare si benzi magnetice, pe post de memorie, pe care utilizatorii le bagau in server, iar la capatul lor erau, bineinteles, niste ecrane (terminale) unde se putea vizualiza procesul de calcul.

Dupa acesta perioada, s-a trecut la micile servere, pe care fiecare companie sau chiar birou le aveau ascunse in spatele dulapului si pe care le administra un om din companie. Va imaginati ca mai multe astfel de mici servere intr-o companie rezulta un numar mare de oameni care ar trebui instruiti sa le administreze componentele hardware si software, servere care ocupa spatiu, curent si carora le trebuie un sistem bun de racire. Nu in ultimul rand necesita back-up-uri si sisteme de redundanta in caz ca se strica ceva.

Situatia se schimba acum, companii specializate creaza adevarate infrastructuri de servere pe care le inchiriaza pentru hosting de aplicatii, pagini web si putere de calcul. Ei fac toata administratia in locul tau (depozitare servere, cooling, stocare, back-up), iar tu trebuie doar sa iti uploadezi aplicatia sau fisierele.

Ce avantaje are Cloud Computing-ul?

Foarte mari. Puteti avea o capacitate de stocare imensa, o putere mare de calcul, pe multiple sisteme de operare la un pret foarte mic. Si, in plus, este on-demand – adica platiti numai cat folositi.

Sa va dau un exemplu simplu pentru a evidentia mai bine avantajele cloud-ului: Aveti o companie de software si trebuie sa rulati 10 aplicatii (sa zicem ca sunt jocuri) timp de o saptamana/luna/ an pe  internet. Asta inseamna ca trebuie stocate undeva non stop si administrate.

  • Metoda clasica: compania voastra o sa cumpere 5 servere (care sunt scumpe), apoi va cumpara un sistem de operare pentru ele, poate fi Windows Server, Linux  dupa care va trebui sa angajeje un om pentru acel timp cat ruleaza aplicatiile pentru a le administra. In cazul in care se defecteaza un server, admin-ul va trebui sa inlocuiasca componenta respectiva sau chiar tot echipamentul. Daca serverele sunt supraincarcate va trebui sa mai cumpare alt server si  sa il conecteze in retea ca sa preia restul de utilizatori ce incearca aplicatia. Toata operatiunea asta costa foarte mult, iar dupa ce aplicatia este scoasa din uz, ce faceti cu serverele? E posibil sa le folositi la alta aplicatie, dar poate nu va mai sunt folositoare.

 

  • Metoda din Cloud: compania voastra creaza aplicatia si apeleaza la o firma ce ofera servicii de cloud si care,in principiu, taxeaza un server/ora cu o suma modica. Puteti cere un anumit numar de servere, iar in cazul in care unul din el pica sau sunt prea putine servere pentru numarul mare de utilizatori ce acceseaza aplicatia, compania de cloud va anunta ca mai va aloca in 1-2 servere, iar tot ei se ocupa de spatiu, racire, si defectare hardware fara ca voi sa platiti nimic.

 

Cine a inceput “moda” asta si cine utilizeaza servicii in Cloud?

Sigur stiti de Amazon. Ei si-au dat seama prin 2002 ca utilizeaza doar jumate din serverele si puterea de calcul pe care o detineau si au decis sa inchirieze din ele, numit serviciul Amazon Elastic Compute Cloud.

Utilizam fiecare dintre noi, zilnic, servicii in cloud. Google a fost printre primele companii care si-a mutat toata suita de servicii in cloud: Gmail, GDocs, si mai noi Music. Exact la fel functioneaza si  aplicatiile de pe Facebook care stocheaza toata informatiile voastre pe serverele lor pentru a putea fi accesate de oriunde, oricand. Toate acestea sunt disponibile online gratuit.

Microsoft vine si el cu solutia lor in cloud pentru utilizatorii obisnuiti. Pe Live.com aveti acces la email, editare de documente word, excel, powerpoint, onenote direct din browser si storage gratuit de 25GB pe care puteti sa uploadati absolut orice fisier (in limita a 50Mb/ fisier). Pentru dezvoltatori,  Microsoft are Windows Azure, pe care firmele independente pot dezvolta si hosta software pentru clientii lor.

Securitatea in Cloud

Sigur, cand vine vorba sa ne mutam datele importante ale companiei in serverele unei companii din nor, ne vom gandi la cat de sigure vor fi ele acolo.

Bineinteles,  toate aceste ingrijorari sunt nefondate pentru ca exact securitatea pe care o implementezi in serverele din firma ta, o are si compania de cloud, chiar mai mult de atat. Adica, o locatie/depozitare fizica sigura la care nu are acces absolut nimeni (doar un tehnician daca “ferma” de servere are un hardware failure mai mare de 40%) si antivirus, firewall etc.

Stiati ca un Data Center specializat pe cloud computing are aproximativ 30 de angajati, din care 2/3 sunt baietii cu armele de foc care pazesc serverele fizice? Restul administreaza masinile virtuale si procesele.

In viitor, totul va fi in cloud?

Nu chiar. Unele firme vor sa aiba controlul partial/total al datelor si o sa isi administreze singuri serverele, sau poate ca o sa fie un sistem hibrid: o aplicatie sau o baza de date va putea accesa un tip de date si procese din cloud si, in acelasi timp, va putea accesa  alte tipuri de date din serverele companiei proprii.

Sunt primii pasi spre o noua era in IT, unde puterea de calcul se transforma intr-o utilitate, ce se poate livra in orice cantitate. Se pot economisi multi bani folosind tehnologia asta si se pot construi chiar afaceri. Chiar daca este ceva nou pentru voi, nu “urlati” la cloud, folositi-l.