Securitatea informatica devine din ce in ce mai aspra pentru ca apar din ce in ce mai multi virusi si din ce in ce mai multe site-uri sunt hackuite. Asa ca vedem ca in fiecare an apar antivirusi din ce in ce mai puternici care incearca sa securizeze si scaneze fiecare bit de data, incluziv datele online.

Exista un tip de securitate imlementat si in site-uri si acela se numeste cod de verificare CAPTCHA ( Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) si il gasiti atunci cand va creati un cont nou pe un site.

Pe scurt..acel  sir de litere care arata si sunt scrise aiurea si care trebuie scris pentru a finaliza contul creat si pe care majoritatea le gresesc.

De ce sunt scrise asa?

Pentru a  se asigura ca cei care isi fac conturi, voteaza, cumpara bilete, inchiriaza aparate, etc. sunt oameni si nu programe. Ei pot citi litere scrise mai stramb dar programele de recunoastere optica a caracterelor nu pot. Aceste programe sunt facute sa faca aceasi operatie de sute de mii de ori, ce de exemplu sa voteze intr-un poll pentru oameni, ceea ce inseamna ca acele rezultate vor fii eronate la final. Motivul pentru care oamenii nu sunt implicati in asa ceva este pentru ca nu au rabdarea sa faca asta si pentru ca daca ar putea le-ar lua mult prea mult timp.

Si totusi, de ce unele sunt scrise atat de aiurea?

Doar din cauza ca sunt programate prost. Nu inseamna ca daca sunt mai strambe este un sistem mai securizat. Asta inseamna ca este o probabiliate mai mare sa gresim codul si va trebui sa scriem alt set de coduri care sunt la fel de aiurea scrise.