Google Chrome Browser Logo

 

In acest prim keynote din a doua zi de I/O Google se bucura de realizarile browserului lor Chrome. Acesta intr-un an a ajuns de la 70 de milioane de utilizatori la 160 si de la versiunea 4.0 la versiunea 12 beta care tocmai a fost lansata azi dar nimic nu se incheie aici.

Vorbind despre feature-urile care vin odata cu noile versiuni cei de la Google au prezentat 3 imbunatatiri foarte importante pentru acest browser.

Accelerare Hardware

Se pare ca versiunile ce urmeaza vor veni cu accelerarea hardware 2d pornita din start. Intr-un demo astazi, folosind faimosii pesti HTML 5 de la Microsoft , Chrome afisa 10.000 de pesti inotand pe ecran la 56 fps -uri ceea ce este intradevar remarcabil.

Pentru cei care au ajuns mai tarziu la petrecere va explicam ca accelerarea hardware se refera la faptul ca toate elemente 2d – precum textul, pozele, animatiile etc – sunt acum procesate de placa video care este de multe ori mai puternica decat procesarea browserului prin CPU. Aceasta implementare face posibila animatii si grafica care pana acum erau imposibile in browser, sau foloseau software tertiar precum Flash sau Silverlight.

google chrome accelerarea video

Comenzi Vocale

In aceeasi conferinta un alt demo a presupus vizitarea unor site-uri in care se implementeaza noul sistem de comenzi vocale. Prin intermediul acestor poti pur si simplu spune ceea ce doresti sa cauti, sau sa scrii, sau sa faci si site-ul va face acea actiune. Evident sistemul va fi implementat in primul rand in site-urile Google, unul dintre demo-uri fiind chiar Google Translate care recunoaste ceea ce spune utilizatorul si traduce in ce limba doreste acesta. La fel ne putem astepta la abilitatea de a dicta text in Google Docs si de a dicta termenii de cautat pe motorul de cautare.

Plati in interiorul aplicatiilor

Acest feature a fost de multe ori aplaudat cand Apple l-a lansat pentru aplicatiile de pe iOS. Acum Google l-a facut disponibil pentru aplicatiile web pe care le asociezi browserului Chrome – precum Angry Birds. Pe scurt acum poti face tranzactii direct din interiorul unor aplicatii. Angry Birds – vrei sa cumperi niveluri noi? Nici o problema dai un click si gata. O aplicatie tip revista digitala – vrei sa te abonezi, sau vrei sa cumperi o sectiune care nu e gratis? La fel, un click si gata.

Evident sistemul va functiona prin asocierea unei carti de credit , sau cont PayPal contului dumneavoastra Google de pe care cumparati aplicatiile.

O veste buna pentru dezvoltatori este ca pentru a integra acest sistem in aplicatiilor lor tot ce trebuie sa faca este sa adauge o singura linie de cod. Foarte simplu si foarte direct.