Am scris până acum câteva articole în care spuneam ce să faceți, cum să faceți sau recomandam ce anume să folosiți. Ei bine, e timpul și pentru sfaturi legate de ce să NU faceți. Mai exact, eu sfătuiesc pe orice persoană care deține un calculator să nu instaleze pachete de codec-uri sau “codec packs”. Printre cele mai populare enumerez: K-lite Codec Pack, Vista Codec Pack, XP Codec Pack.

De ce să nu instalăm Codec Pack-uri?

Răspunsul pe scurt: nu sunt bune. Nu în sensul că nu iși fac treaba, ci în sensul că mai mult strică decât fac bine. Haideți să vă zic și de ce.

În primul rând sunt prea mari. De cele mai multe ori, utilizatorul obișnuit nu ar avea nevoie decât de vreo 2 sau 3. Acestea vin cu zecile.

În al doilea rând, acestea sunt, practic, o adunătură de software strânsă de cineva și distribuită. Ori acel cineva le-a implementat cu anumite setări care pot produce incompatibilități cu alte programe deja instalate pe calculator sau setări care nu se potrivesc tuturor. Mai mult, de multe ori există posibilitatea să fie strecurat și un virus, troian sau alt soft periculos.

Și nu în ultimul rând, există alternative mult mai bune din toate punctele de vedere. Fie instalați VLC Media Player care are propriile pluginuri și nu aveți nevoie de codecuri. Acesta e în stare să deschidă mai toate fișierele pe care le aveți în afara de cele în format quicktime. Sau dacă vreți să păstrați player-ul din Windows, și anume Windows Media Player, puteți să instalați FFDShow și ați terminat toate problemele. Oricare variantă aleasă sigur este mai bună decât cea a codec pack-urilor.

Iar daca chiar simtiti dumneavoastra nevoia de a va instala un Codec Pack singura recomandare ar fi Combined Community Codecs Pack ( CCCP). Micut si mult mai sigur decat restul, dar inca o data ..asta e doar in caz de forta majora.