Sunt oameni care constată pe propria lor piele că nu întotdeauna ‘ce e mai nou este implicit și mai bun’. Iar această regulă se aplică câteodată și BIOS-ului plăcilor de bază. Cei care constată că după flashuirea BIOS-ului cu o versiune mai nouă lucrurile nu merg la fel ca înainte doresc, normal, să revină la versiunea anterioară. Iar aici cei mai mulți încep să regrete decizia de a pune o versiune mai nouă. De ce? Pentru că minunatul program pe care l-am folosit în updatarea versiunii de BIOS nu funcționează și în sens invers (în cazul meu este vorba despre o placă de bază Asus; am folosit EZ Flash 2 pentru a face upgrade la BIOS). Iar în acest moment cu toții ne lovim de minunatul mesaj: “This BIOS version is older than your current”   sau ceva foarte apropiat oricum. Ei bine ce este de făcut?

Venim în întâmpinarea voastră cu un mic tutorial care sperăm că vă va ușura misiunea dumneavoastră.

Primul pas

Luăm un stick USB și copiem datele de pe el pentru că îl vom formata. Nu contează capacitatea, poate și de 256mb de exemplu. După aceea urmăm instrucțiunile.

Pasul doi

Din Windows, copiem pe stick-ul proaspăt formatat două fișiere. Primul este cel cu versiunea de BIOS la care vrem să ne întoarcem iar al doilea este programul AFUDOS (fișierul executabil și nu arhiva). Aici însă intervine o problemă. Există mai multe versiuni de AFUDOS însă nu toate funcționează cu ceea ce vrem noi. Spre exemplu, dacă copiem ultima versiunea AFUDOS care poate fi luată de pe site-ul Asus, la rulare vom fi întâmpinați de același mesaj enervant că versiunea este mai veche. Folosind alte versiuni mai vechi precum 2.08 sau 2.17 vom avea mai multe șanse. În cazul meu, la versiunile 2.11 sau mai recente primeam mesaj de genul “cmos checksum error”. Cu versiunea 2.08 nu mai aveam probleme însă procesul îngheța la un moment dat și nu mai făcea nimic fiind obligat să restartez. La unele plăci este suficientă una din versiunile (2.07, 2.08, 2.17, 2.21). În cazul plăcii mele, Asus Rampage II Extreme o singură variantă a mers: AFUDOS 2.36 engineer edition (sau cel puțin așa zicea tipul pe forumul unde l-am găsit).

Pasul trei

Lăsând stick-ul conectat, restartăm calculatorul și bootăm de pe stick. Pentru a face asta există mai multe variante. Fie imediat după restartare apăsăm F8 și alegem din listă dispozitivul de pe care vrem să bootăm, fie din BIOS setăm ca primul device să fie USB, salvăm modificările și ieșim din el după care bootează automat fie urmărim instrucțiunile de la început în care ni se cere să apăsăm pe o anumită tasta.

Pasul patru

Intâmpinați de un ecran negru introducem comanda pentru a începe înlocuirea BIOS-ului cu versiunea veche. Comanda este: afudos /inumefisier.romsau afudos /inumefisier.rom /pbnc /n unde numefisier.rom este fisierul cu versiunea de BIOS dorită. Atenție, nu trebuie lăsat spațiu între /i și numele fișierului. Dacă nu mai țineți minte exact cum se numește, tastați înainte comanda “dir” pentru a afișa conținutul stick-ului. De asemenea, comenzile trebuiesc introduse fără ghilimele. Lăsăm programul să termine, restartăm, scoatem stick-ul iar acum ne putem bucura de noul vechi BIOS al plăcii de bază.