Mentionasem acum ceva vreme ca am instalat beta-ul de la MS Office 2010 ( Technical Preview). Pentru un review cititi acest articol. Tot acum ceva vreme mentionasem pe Twitter ca uninstall-ul sau e stricat si nu mai reuseam sa scap de el in nici un fel.

Conform EULA programul trebuia sa expire in data de 1.11.2009 si sa nu mai poata fi folosit. Nu sunt sigur daca aici se aplica si treaba cu extended grace period(1) sau nu dar pana la urma nici nu conteaza. Treaba e asa..nici nu s-a oprit ..dar lucrurile nici nu au functionat normal.

Aproximativ de fiecare data cand deschideam ceva din Office, se activa protocolul lui de securitate ( Office Software Protection Protocol ospprun.exe din system32 mai exact) care datorita “hacarilor” sau propriilor sale neajunsuri nu facea ceea ce trebuia. In schimb facea alte lucruri mult mai interesante. In mod normal trebuia sa scrie un registru ( probabil) si sa nu mai permita deschiderea office-ului. In schimb stergea cam 80% din registrele de pe calculator. Pentru o dimineata mai buna©.  Norocul face ca astfel de probleme pot fi usor corectate cu un system restore.

Dupa cateva incercari esuate de a fenta sistemul si de a scapa de acest protocol ( nu de alta dar office 2010 chiar mi-a placut si asta a fost singurul sau neajuns) am renuntat si am zis ca trebuie intr-un fel sau altul ca scap de tot office-ul. Asa ca am luat RipOutOffice 2007. Programelul e simplu, direct si bun. Mai ales daca ai Office 2007. Sterge toate fisierele si toate registrele legate de office. Inca o data am avut noroc. A sters in mare parte si registrele si fisierele de la 2010. Dupa ce am mai sters manual cateva fisiere si registre consider ca am scapat de el in proportie de 99%. Singura ramasita era ca daca incercam sa deschid un .doc de exemplu, incerca sa reinstaleze tot office-ul. Evident nu gasea kitul de instalare si apoi renunta. Dar totusi…urat.

In final am reinstalat Office 2007 care a corectat/scris peste registrele vechi si totul a revenit la normal.

(1) Atat la Vista Sp1, Seven si Office 2010 au modificat modul in care programul se manifesta daca nu e activat si expira perioada de gratie ( grace period). Si anume ca toate acestea  pot fi “rearmate” de un numar de ori. Practic programul iti mai da inca 30 de zile ( sau cate or fi) in care functioneaza. La Office 2010 si daca nu ma insel si la Seven puteai sa faci asta de 5 ori in total. Pentru un tutorial referitor la cum sa faci asta pt Office 2010 uitati aici link.

PS: Nu uitati, rulam un concurs : Comenteaza si castiga. Pentru detalii cititi aici. Multa bafta!