Exista anumite cazuri in care bootloader-ul de la Windows o ia razna. Printre cele mai frecvente as aminti momentul in care instalezi un XP pe un PC care are deja Vista/Seven , sau momentul cand instalezi un sistem de operare bazat pe Linux care are propriul lui bootloader, de obicei Grub. In cele mai multe cazuri acesta va fi scris deasupra bootloader-ului de la Windows iar in momentul cand stergi Linux-ul nu vei mai putea accesa celelalte sisteme de operare pana cand nu repari bootloader-ul. Exista doua variante simple pentru a face asta.

Folosind cd/dvd-ul de instalare Windows:

1) Inserezi cd/dvd-ul cand pornesti calculatorul si bootezi de pe el.

2) Selectezi, limba si tot restul ce ti se mai cere.

3) Selectezi Repair my computer.

3) Dai click pe sistemul de operare pe care doresti sa-l repari – windows 7 in cazul de fata- apoi dai Next.

4) In panoul cu System Recovery Options dai click pe Command Prompt.

5) In CP scrii Bootrec.exe /FixMbr si dai Enter. In mai putin de o secunda ar trebui sa vedeti scris “operation completed successfully.”

6) Dati restart si totul ar trebui sa mearga.

Desigur aceasta prima varianta este pentru cazurile cand sistemul este deja stricat si nu mai poti accesa Windows-ul. Dar exista si cazuri ( de exemplu inainte de a sterge linux-ul cat inca ai Grub instalat ) cand inca poti accesa Windows-ul. In acest caz avem la dispozitie o solutie mult mai simpla. Descarcati programul EasyBCD ( gratuit) si problema se rezolva in cateva secunde. Acest programel este deosebit de puternic si de util atat pentru utilizatorii obisnuiti in astfel de cazuri cat si pentru cei avansati. Permite foarte multe setari in legatura cu boot-ul dar ce ne intereseaza acum este ca poate scrie bootloader-ul de Vista/Seven sau XP in MBR ( adica exact ce faceti si cu cd/dvd-ul in varianta 1 dar mult mai simplu).

Folosind un program din interiorul Windows-ului:

1) Descarcati si instalati programul EasyBCD.

2) Il porniti si dati click pe Bootloader Setup in partea stanga.

3) Selectati dintre cele doua variante ce bootloader aveti nevoie: Vista/Seven sau XP.

4) Dati click pe Write MBR.

5) Atat. In cateva secunde totul ar trebui sa mearga si puteti sa un restart sa verificati asta.

! Atentie! Daca cumva aveti si alte sisteme de operare de care inca aveti nevoie aceasta operatie va strica bootloadere-le lor si va merge doar Windows-ul.

Nelămuriri sau întrebări legate de acest subiect? Lasă un comentariu.
Dacă vrei să citesti și alte ghiduri, sau ai o întrebare despre alt subiect poți să vizitezi pagina aceasta și să ne scrii. Întrebarea ta poate va fi la baza unui viitor articol sau podcast.