Zeii au blestemat umanitatea cand iTunes-ul pentru Windows a fost scos pe piata. Nu de putine ori am sustinut ca este cel mai prost program care poate fi gasit pe Windows si vai este atat de necesar pentru noi cei cu aparate Apple. Desi de multe ori ne-am dori cu totii sa le explodam serverele nu putem. In schimb iata cateva sfaturi pentru a face iTunes-ul sa se miste macar decent pe Windows.

0) Nu-l instalati. Ok serios acum .. nu-l instalati! Dar daca chiar trebuie ..

1) La instalare debifati optiunile ca iTunes sa adauge automat muzica dumneavoastra. Daca sunteti ca mine si aveti o librarie foarte mare in acest fel puteti scurta muuult timp la instalare, in special daca nu folositi iTunes ca player de muzica.

2) Nu lasati iTunes-ul sa va organizeze folderele de muzica. In primul rand taiati o parte din procesele care ar rula in spatele aplicatiei. In al doilea rand aveti mai mult control asupra fisierelor dumneavoastra si nu va treziti cu surprize cand programul e confuz asupra unui artis sau album si arunca fisiere aiurea.

3) Inchideti serviciile inutile. Apple considera ca detineti un ipod, un iphone, Apple TV, etc. Desigur nu le aveti pe toate ( sau daca da dati un comment) asa ca serviciile pentru aparatele pe care nu le detineti consuma resurse degeaba. pentru a le inchide intrati in iTunes -> Edit -> Preferences. Apoi dati la Devices si debifati Look for remote speakers connected with AirTunes si Look for iPod touch, iPhone, and iPad Remotes. In continuare dati la Apple TV si debifati si pe acesta. Daca nu folositi iTunes pe retea sau nu sunt si alti utilizatori pe acel calculator puteti sa mergeti la Sharing si sa debifati si Look for shared libraries.

4) Stergeti playlist-urile inteligente ( smart playlists). Adica acelea facute dinainte de catre iTunes. Desigur unii utilizatori le adora dar restul pot sa traiasca si fara. Daca le stergeti pe acestea iTunes va porni aproape instant.

5) Inchideti Genius. Desi si eu il folosesc sa mai generez playlist-uri cu el, in majoritatea timpului consuma resurse si banda de net degeaba asa ca il puteti inchide. Pentru a face asta va duceti sus la Store si dati Turn off Genius.

6) Nu folositi CoverFlow. Desigur este ceea ce s-ar numi eye candy dar prezinta putina functionalitate  si consuma multe resurse care ar putea fi folosite altfel. In special pe calculatoarele mai vechi/slabe diferenta se simte foarte repede. Pentru a schimba modul in care vedeti lista de melodii fie dati la View РAs list , fie dati in coltul din dreapta unde sunt 3 casute si dati click pe cea care arata o lista.

7) Inchideti coloanele de care nu aveti nevoie pentru a naviga mai usor. Pentru a face asta dati click pe zona de sus a coloanelor unde scrie Artist/Album/etc si debifati cele de care nu aveti nevoie. Sau puteti sa dati la View-> View options pentru un meniu exhaustiv.

8) Inchideti mesajele inutile. De multe ori in special la primele folosiri vor aparea tot felul de mesaje neinteresante. Majoritatea pot fi setate sa nu mai apara si alta data. Pentru asta trebuie sa bifati Don’t show this message again. Desi nu va ajuta neaparat la performanta in sine , cu siguranta faptul ca nu mai apar mesaje de care trebuie sa va ocupati la fiecare minut va face experienta mai placuta.

Cam atat. Desigur acestea sunt sfaturi generale si fiecare utilizator are nevoi diferite deci depinde de dumnoavoastra sa stiti la ce puteti renunta si cum vreti sa personalizati programul.

Si mai dorim sa multumim celor de la HowtoGeek.com pentru sfaturile originale.