Fie ca va jucati sau ca sunteti la birou 8 ore pe zi trebuie sa va protejati ochii. Asta am invatat eu abia acum cateva zile dupa ce am facut un proiect si m-am jucat vreo 5 ore Mafia 2 si Cryostasis. Pana acum nu am mai patit asa ceva, dar acum aveam privirea incetosata, aveam o durere de cap, ma simteam ametit si lumina era cel mai mare dusman al meu.

Puteti va juca ore in sir sau lucra la fel de mult fara a avea simptomele de mai sus urmand cateva instructiuni simple si folosind un program care reduce luminozitatea ecranului.

  • Marirea textului pe care il cititi

Daca monitorul este destul de departe de voi si textul este mic, ochii se vor chinui sa citeasca textul. De aceea puteti mari textul dintr-un browser selectand pe tastatura “CTRL +” si respectiv, puteti micsora textul selectand “CTRL -” sau selectati textul si copiati-l in Word sau notepad.

  • Printarea documentelor mari pe care trebuie sa le cititi

Da stiu, trebuie sa protejam natura si sa economisim hartia insa trebuie in primul rand sa ne protejam ochii ca sa putem sa mai citim de pe ceva pe viitor. ( printati pe ambele fete ale filei apoi reciclati daca vreti sa va pastrati spiritul de ecologist).

  • Setarea luminozitatii corecte a monitorului cu F.lux

Ecranul este facut sa aiba o lumnozitate mare si sa arate foarte bine, dar nu vrem asta in timpul noptii cand trebuie sa avem o luminozitate scazuta si un  contrast mai mic. pentru asta exista F.lux, care seteaza luminozitatea si contrastul  ecranului in functie de ora.

Programul seteaza luminozitatea in fuctie de lumina soarelui, care e reprezentata in graficul de mai sus, dar mai intai trebuie setata pozitia voastra pentru a stabili pozitia soarelui. Selectati “Change settings”-“Set your location-Change”-“Locate” si apoi selectati locatia voastra pe harta dupa care copy si paste la locatia latitudinala si longitudinala in casuta de mai jos.

  • Pauze la un anumit interval orar

Am auzit o gramada de variante la acest capitol: “la fiecare 20 de minute in fata monitorului luati 20 de secunde pauza” sau “dupa o ora stati 15 minute cu ochii inchisi”, etc.. Ideea este sa nu depasiti 1 ora cu ochii in monitor. Uitati-va pe geam, plimbati-va sau uitati-va la orice altceva in afara de un monitor.