A venit vara. Sper ca n-am socat pe nimeni cu o asemenea afirmatie. Iar odata cu ea au venit si temperaturile ridicate, terasele deschise si berea rece. Din pacate calculatoarele nu apreciaza la fel de mult aceasta perioada ca si noi, deoarece nu de putine ori ating temperaturi de-a dreptul periculoase.

Procesoarele noastre atat de puternice, placile video cu performante ( dar si consum de energie) incredibile, HDD-uri cu sute si mii de Gb de memorie care se rotesc de peste 7.400 sau chiar 10.000 de ori pe minut, toate acestea genereaza ( sau mai exact transforma) o cantitate importanta de energie sub forma de caldura.

Un procesor poate atinge 100 de grade ( Celsius evident) in mai putin de 1 minut chiar daca nu face nimic. Placa video in starea ei normala sta constant undeva in jur de 70 de grade, si tot asa. Fara acele cateva coolere pe care le tot auzim bazaind, calculatorul ar deveni scrum si cenusa in numai cateva minute. Iar vara , acest interval il putem scurta la jumatate.

Asa ca iata cateva sfaturi pentru a ne proteja cat mai bine calculatoarele de caldura :

1) In primul rand locatia calculatorului e importanta. Cu cat spatiul de depozitare este mai liber, si mai aerisit, cu cat aerul din jurul calculatorului circula mai mult cu atat mai bine. Niciodata nu depozitati un calculator intr-un spatiu complet inschis, si nu obstructionati ventilatoarele din carcasa.

2) Carcasa. O carcasa cu un design inteligent, care permite o ventilatie eficienta este foarte importanta. Cu cat exista mai mult spatiu intre componente cu atat caldura se va dispersa mai bine. Si un alt element important este sa nu exista “conflicte”intre diversele ventilatoare. Daca cel de la procesor trimite tot aerul fierbinte spre placa video, sau invers, nu rezolvam nimic. In cazul in care nu ati investit intr-o carcasa eficienta din acest punct de vedere si nici nu vreti sa faceti asta, sau pur si simplu componentele stau prea aproape unul de celalalt recomandam sa tineti carcasa deschisa macar intr- o parte, dar in acest caz trebuie sa aveti mare grija la punctul urmator.

Cateva recomandari de carcase din partea noastra: Thermaltake Spedo Advance, Antec Three Hundred, NZXT M59ATX.

3) Praful. Elementul principal care scade eficienta ventilatoarelor, praful reuseste sa se strecoare si in cele mai mici si mai greu accesibile locuri din calculatorul dumneavoastra ( in special daca aveti carcasa deschisa). Acesta, nu de putine ori, strica ventilatoarele si functioneaza ca izolator termic tinand caldura aproape de componente. Recomandam sa curatati cat mai des si carcasa, si componentele si inclusiv spatiul de depozitare pentru a nu avea asemenea probleme.

4) Overclocking, sau supratactare cum se spune in limba romana. Daca nu stiti la ce ma refer probabil nu folositi asa ceva deci nu are rost sa va agitati. Iar daca stiti despre ce vorbesc atunci ar trebui sa fiti deja constienti de suprasolicitarea la care supuneti componentele, de consumul in plus de energie si mai ales de riscurile de supraincalzire pe care le presupune acest procedeu. Recomandarea noastra e sa nu folositi overclocking, cel putin pe perioadele cu temperaturi foarte inalte, fara o solutie de racire performanta.

5) Mai mult ( sau mai putin) decat overclocking, daca nu aveti nevoie de puterea completa de procesare a unui i7, sau Phenom II X6 de la AMD, si realistic vorbind majoritatea oamenilor nu folosesc nici 20% din puterea de procesare a CPU-ului, atunci va recomandam sa schimbati setarile de consum.Desigur aceste schimbari nu se aplica numai procesorului ci si placii video, monitorului si multor altor componente. Abilitatea de a personaliza aceste setari este extinsa.  In Windows este foarte simplu. Tot ce trebuie sa faceti este Control Panel -> Power Options si de aici fie selectati unul dintre planurile predefinite ( recomandam Balanced) fie puteti sa va creati propriul plan de consum, sau sa editati setarile unuia deja existent daca aveti nevoie de schimbari mici.

6) Ventilatoare in plus. Cea mai accesibila si usor de implementat recomandare este sa adaugati, unul, doua sau chiar mai multe ventilatoare. Sau sa le inlocuiti pe cele existente cu altele mai perfomante.  Am mai scris despre cum am adaugat un ventilator placii video iar aceasta masura relativ simpla a scazut cu 10-15 grade temperatura placii. la fel se pot adauga pe carcasa inca unul sau doua care pot avea un efect benefic asupra intregului sistem.

Cateva ventilatoarele accesibile pe care le recomandam: Nexus RealSilent, Arctic Cooling FAN 12.

7) Stingeti calculatoarele. Cand nu le folositi pentru perioade mai lungi de timp pur si simplu stingeti-le. Sau macar utilizati Hibernate-ul. Asta va da un prilej componentelor sa se raceasca pana la urmatoarea utilizare.

Cam acestea ar fi sfaturile. Pentru a verifica temperatura diferitelor componente puteti utiliza unul dintre numeroasele programe care se gasesc: aici recomandam Everest-ul ( cu bani ) si Speedfan ( gratis). Aceste din urma permite si setarea anumitor elemente si alarme dar sunt doar pentru cei care cunosc bine ceea ce fac. De asemenea majoritatea placilor de baza vin cu software dedicat acestor operatiuni deci le puteti folosi si pe acelea. Nu in ultimul rand aceste informatii pot fi accesate si din BIOS. Si merita de asemenea sa amintim tehnologii incorporate in procesoare pentru a limita consumul de energie ( si deci generarea de caldura ) precum Intel SpeedStep sau AMD Cool’N’Quiet. Iar ca ultim programel de interes limitat mentionam Joulemeter distribuit de Microsoft care aproximeaza consumul de putere al calculatorului si puteti vedea cum diferite setari influenteaza acest consum.

Nelămuriri sau întrebări legate de acest subiect? Lasă un comentariu.
Dacă vrei să citesti și alte ghiduri, sau ai o întrebare despre alt subiect poți să vizitezi pagina aceasta și să ne scrii. Întrebarea ta poate va fi la baza unui viitor articol sau podcast.