Pentru a conserva energie sau pur si simplu a uza mai putin monitoarele le stingem atunci cand nu avem nevoie de ele. De exemplu cand lasam calculatorul sa compileze codul. Sau cand il lasam sa descarce un fisier mare.

La desktop-uri e banal, apasam pe buton si se stinge monitorul. La laptopuri/netbook-uri e mai complicat. Unele, printre care Lenovo-ul de acum 2 zile, au functii integrate pentru lucruri similare. Lenovo-ul de exemplu stinge LED-urile de fundal si astfel reduce consumul semnificativ. Dar majoritatea aparatelor nu au astfel de functii integrate si singurul mod de a stinge monitorul este sa le punem in Sleep dar asta nu e mereu ce ne dorim.

Asa ca noi va aratam Monpwr. Acesta este un programel de numai cativa Kb al carui singur scop este sa va stinga monitorul pe laptop. Tot ce trebuie sa faceti este sa rulati aplicatia si sa apasati pe Turn off. Programul poate fi deschis o singura data pentru a nu-si crea probleme singur, si in plus ramane deasupra tuturor aplicatiilor cu exceptia celor full screen desigur. Iar ca sa reporniti monitorul fie dati un click fie apasati pe space sau enter.

Monpwr poate fi descarcat de aici. Am pune si o poza dar nu stiu sa fac printscreen la un monitor stins.