Ocazional apare nevoia de a face si un update la BIOS. Ca nu iti recunoaste placutele de RAM noi, ca a fost corupt cu timpul etc motive pot fi multe.  Procesul in sine este destul de simplu dar riscant. Orice fluctuatie de curent electric e in stare sa corupa bios-ul in timpul instalarii si sa faca calculatorul sa nu mai booteze. De aceea un astfel de update se recomanda numai in cazul unei necesitati clare, nu este ceva ce se face regulat.

BIOS-ul poate diferi de la un calculator la altul, la fel si metoda de innoire a acestuia dar pasii sunt asemanatori chiar daca nu identici. Norocul meu este ca am un Asus P5KC ca placa de baza, iar Asus vine cu EZ Flash integrat in placa in baza. EZ Flash este un programel care te lasa sa schimbi bios-ul direct de pe un stick USB fara sa te complici. In alte cazuri trebuie sa faci o discheta sau un stick bootabil, sa copiezi fisierul de BIOS nou pe el si sa-l bootezi, eventual cu inca un programel pe langa cum ar fi AFUDOS.

Oricum sa trecem la pasii generali:

1) Trebuie sa stiti ce placa de baza aveti si sa luati noua versiune de BIOS. De cele mai multe ori se gaseste pe site-ul firmei cu placa de baza. In cazul meu Asustek.com.  In cazul laptop-urilor se gaseste la firma care a facut laptopul.

2) Trebuie sa faceti un stick/ discheta bootabil. ( NU si in cazul EZ Flash sau altor programe asemanatoare). Despre cum se face un stick bootabil am scris aici. Pentru o discheta in windows, intrati in My Computer, click dreapta pe Floppy , Format , bifati MS-DOS boot-up disk si dati format.

3) Copiati pe discheta/stick fisierul cu BIOS-ul nou si daca e nevoie si celelalte programele de la placa de baza – ex Afudos.

4) Restartati calculatorul si fie folositi Alt +F2 pentru EZ Flash in timpul POST-ului fie bootati de pe discheta/stick.

5) Unele programe precum AFUDOS va permit sa copiati versiunea de BIOS actuala ca rezerva in caz ca se intampla ceva in timpul instalarii. Se recomanda sa faceti asta cand aveti sansa.

6) Instalati noul BIOS.

7) DUPA ce noul BIOS a fost instalat stingeti complet calculatorul. Un restart se poate sa nu fie de ajuns.

Acum daca totul a mers bine ar trebui sa booteze normal. In cazul in care aveti probleme cu noul BIOS si doriti sa reveniti la versiunea anterioara urmati pasii de aici.

Nelămuriri sau întrebări legate de acest subiect? Lasă un comentariu.
Dacă vrei să citesti și alte ghiduri, sau ai o întrebare despre alt subiect poți să vizitezi pagina aceasta și să ne scrii. Întrebarea ta poate va fi la baza unui viitor articol sau podcast.