Orice om care dă click dreapta oriunde pe desktop și selectează opțiunea “Personalize” se va trezi cu un meniu din Control Panel. Și printre opțiunile principale de acolo se va regăși și una numită “Themes”.
Prima oara când am vazut chiar m-am bucurat. Dezamăgirea vine instantaneu după ce dai click.
Mai exact dupa acel click esti dus in vechea căsuta “Theme settings” pe care o are și XP-ul daca nu mă inșeală memoria.

Iar acolo ai de ales intre Windows Vista, Windows Classic și My Current/Modified theme. Practic, ca utilizator nou de Vista fără să fi facut nici o schimbare ai de “ales” intre ce ai default sau Windows Classic care…știe toata lumea ce bine arată.

Deci, de la Microsoft nu ai nici o optiune. Ceea ce este foarte păcat. Vestea bună e că se pare ca în Windows Se7en acest lucru nu mai este valabil. Vom vedea.

Cum dorința mea de a face un pic de “customization” era mare, am început să caut.
Și in scurt timp aveam să aflu că am la dispozitie două opțiuni. Fie instalez un program special gen Windowblind, Tuneup sau VistaGlazz(parcă așa se numește) fie mă apuc manual de treabă.
Partea manuala sună cam așa. Dezactivezi UAC-ul, după care intri în folderul Windows-ului și cauți anumite .dll-uri. Modifici permisiunile acelor fișiere, dupa care le inlocuiești cu cele care vin cu o anumită temă. Un lucru nu neapărat complicat dar cu o posibilitate ridicată ca la un restart să nu mai booteze in Windows. Singura soluție care îmi vine în cap e un Repair My Computer sau System Restore.

Cam atât cu partea manuală. Trecând la partea cu programe, din cele 3 eu am ales Windowblinds de la Stardock pentru că măcar știu ceva despre companie, e destul de serioasă și e de mult timp pe piațșă Instalarea versiunii 6 a decurs fără probleme, am găsit și câteva teme foarte interesante pentru WB6 (adica prescurtarea de la Windowblinds versiunea 6) și le-am aplicat. Din păcate nici una nu era 100% bună. Fiecare avea diverse probleme sau setări care mie nu imi conveneau deloc și TOATE aveau o mare problema. În Firefox de exemplu, când vroiam să deschid un folder de pe bară cu mai multe bookmars…era imposibil pentru că îmi apărea o fereastră gri fără text, fullscreen câteodata. Și nici o optiune. Practic nu puteam accesa folderul. Sau în alte situatii deschidea ferestre obișnuite gen My Pictures insă desenearea ferestrei avea o eroare și intra intr-un loop de redesenare de aveam în partea dreapta, ieșind din ecran același edge si butoane de inchidere si maximizare de 100 de ori. E drept că ce aveam eu era versiunea 6.0 și au apărut câteva bug fixes până la versiunea curentă 6.2

În cazul extrem în care chiar se dorește acest lucru există totuși o opțiune sigură, din punctul meu de vedere. Se alege un wallpaper, de la care pleacă totul. Adică conținutul și mai ales culorile sunt foarte importante. Se aplică wallpaper-ul. După care se caută iconițe care să se potrivească. Se aplică iconitele. Manual. Se mai caută eventual sound effects și iconițe pentru cursor. Acum depinde și de norocul fiecăruia în a găsi ce-i place.

În orice caz,țin să spun că personalizarea in Linux este mult mai ușoară. Și nu numai mai ușoară dar opțiunile sunt mult mai variate având “virtually unlimited posibilities” ca să vorbesc ca cineva de la marketing :P.