Cei care citeau blogul original stiu foarte bine ca browserul meu preferat pentru multi ani de zile a fost Opera. De la versiunea 7.0 Opera devenise un program foarte rapid, ergonomic, usor de folosit si plin de feature-uri utile. Firefox-ul nu mi-a placut niciodata ( si inca nu imi place desi il folosesc) datorita faptului ca il folosea toata lumea fara nici un motiv real, datorita faptului ca eu ma jucam cu Tab-uri pe vremea cand Firefoxul descoperea ca poate deschide mai multe instante, si datorita faptului ca Opera mergea de doua ori mai repede cu jumatatea din resursele pe care le consuma Firefox.

Desigur asta era inainte. Undeva intre 8.5 si 9.0 cei de la Opera au renuntat sa mai scrie cod, si (suspectez eu ) acum doar dau copy+paste. De ce? Deoarece browserul care pana atunci chiar fusese probabil cel mai bun dintr-o data avea mari probleme . Ca program in sine blocarile, crash-urile si toate astea devenisera foarte frecvente, iar ca browser se chinuia foarte tare sa treaca testul Acid 2, avand probleme la randare, sau executarea Javascript-ului ca sa nu mentionez ca diverse plug-in-uri nu mai mergeau deloc. Cand eram foarte aproape sa renunt la el, a aparut Opera 10.0 Beta. Am zis ca nimic nu putea fi mai rau decat ce indurasem  pana atunci asa ca am luat beta-ul. Stabilitatea programului revenise la cea originala, dar problemele de randare persistau, in anumite circumstante browserului neputand interpreta corect CSS-ul anumitor pagini.   In fata atator probleme majore an renuntat sa-l mai folosesc si am trecut si eu, ca tot boborul la Firefox. ( Nu inainte de a trece si prin Chrome si Safari, dar asta in alt articol). Firefox e un browser OK dar nu m-a impresionat absolut niciodata.

Acum cateva zile/saptamani a aparut Opera 10.0 Beta 2, la o distanta de aproape jumatate de an de primul asa ca eram foarte curios sa vad daca cumva as putea sa ma intorc la prima mea iubire. In primul rand s-a schimbat un pic interfata, dar nimic radical. ( as pune un screenshot dar din pacate am sters programul inainte sa apuc sa-i fac poze). Au aparut cateva feature-uri noi din care vreau sa amintesc Opera Turbo. Ideea la Turbo este ca daca ai internet foarte prost precum dial-up ( CINE mai foloseste dial-up ?? Vreau sa cunosc aceea SINGURA persoana) poti sa pornesti acest feature si printr-o compresie lossy ( adica cu pierdere de informatie) paginile se vor incarca mult mai repede. Feature-ul e foarte bun in cazul in care traiesti in epoca de piatra, din pacate diferenta de calitate intre o pagina normala si o pagina incarcata cu Turbo este extrem de vizibila, dar daca tot ce te intereseaza este textul de pe o anumita pagina atunci foloseste cu incredere.  Alte cateva schimbari : au rezolvat ( aparent) problemele de randare, si acum Opera trece Acid 3 cu 100%. Din pacate nu merge nici un plug-in cu exceptia a Flash Player, si programul a ajuns sa consume mai multe resurse decat Firefox. In fata acestor dezamagiri m-am intors , cu coada intre picioare, la vulpita voastra iubita.

Pe final as putea spune ca sunt inca un pic optimist, aparent problemele Opera se rezolva, chiar daca in acelasi ritm cu alunecarea ghetarilor. Sper ca la varianta finala ( care am impresia ca apare in 2010) sa fii reusit sa le rezolve pe toate.