Astazi la facultatea de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii din Bucuresti, are loc un eveniment special: Patru echipe vor prezenta aplicatiile, construite de-a lungul unui semestru, pentru iPhone.

Prezentarea se desfasoara sub organizarea profesorului Conf. Dr. Radu Gramatovici si Asist. Drd. Radu Ionescu cu ajutorul domnului Mihai Mafteianu.

Totul a pornit de la cursul de “Inginerie Software” ce se desfasoara in anul II al Masterului de “Inginerie Software” din cadrul Facultatii de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii din Bucuresti.

Pentru cursul din anul acesta 2011-2012, colaborarea s-a facut impreuna cu domnul Mihai Mafteianu cu scopul de a dezvolta aplicatii care pot fi lansate comercial.

Cronian Academy in colaborare cu F.M.I va tine pentru urmatorii 3 ani de zile, cursuri pentru iOS, cursuri avansate de programare si hackathons.

Prima echipa ce va prezenta se numeste “Happy Team” si prezinta “Easy.Social.Gaming”:

– este o aplicatie de game controller folosind iPhone-ul.
– s-a mers pe ideea simpla ca nu trebuie sa umbli cu tastatura dupa tine, sau sa cumperi game controllers pe care trebuie sa le ai cu tine atunci cand vrem sa ne jucam; iar ideea de Lan Party instantaneu este imposibila.
– aplicatia isi propune sa rezolva aceasta problema, folosind telefonul mobil pe post de controller.
– acum avem demonstratie live: iPhone-ul se conecteaza prin wireless la retea. Se pare ca sunt 4 useri ce se pot conecta simultan. Jocul demonstrat este NFS. Totul merge bine, utilizatorul foloseste doar iPhone-ul pentru a vira. Se pare ca exista un lag intre miscarea facuta cu telefonul si imaginea randata pe monitor.

A doua echipa “8 Team” prezinta aplicatia “On the Go”:

– cu aplicatia aceasta putem afla ce locatii (restaurante, baruri, cluburi) sunt cele mai potrivite pentru utilizator.
– se bazeaza pe adaptarea raspunsurilor – este unic pentru fiecare in parte, oferind sugestii personalizate
– cum face acest lucru? analizeaza care sunt cele mai bune localuri pentru fiecare in parte..pe cele pe care le vizitezi des, cele vizitate de prieteni, evalueaza cat de asemanator este un local nou vizitat de tine si de prietenii tai.
– se merge pe ideea ca daca prietenului tau ii place o locatie, sunt sanse mai mari sa iti placa si tie.

A treia echipa prezinta “Live Quest”:

– aplicatia este de fapt un joc ce vrea sa fie total diferit fata de orice
– un iPhone conectat la facebook si la GPS => live quest
– te uiti pe harta, gasesti bani, colectezi, te duci in market, cumperi arme, gasesti un prieten aflat in zona ta, si pe urma toate lumea de pe facebook stie ca l-ai batut.
– pe harta sunt afisati prietenii tai de pe facebook care se afla online si pe care ii poti ataca. In momentul selectarii nu cunosti multe informatii decat nivelul pe care il are jucatorul.
– grafic aplicatia arata destul de bine

A patra echipa prezinta “Casa Ta”:

– pentru oricine nou intr-un oras, care are nevoie de o casa
– pe internet gasesti >200.000 de anunturi imobiliare
– daca te-ai saturat sa cauti, sa filtrezi, sa dai multe telefoane, sa vizitezi multe locatii, aplicatia este pentru tine: aplicatia indexeaza anunturile de pe site-urile de imobiliare, anunturi oferite de persoane fizice, si ofera informatii intr-un format simplu, si frumos pe mobil.
– s-a demonstrat live tot procesul prin care un utilizator trece pentru a cauta o locuinta.
– exista si posibilitatea ca orice sa adauge un anunt pe internet folosind telefonul mobil.
– din nou din punct de vedere grafic, si aceasta aplicatia arata destul de bine finisata, dar cu mici probleme de UX din punctul meu de vedere.
EXTRA: asa cum un cititor prezent la demonstratie ne-a atras atentia: aplicatia are un feature interesant: poate depista anunturile false si le elimina din rezultate.

Asadar, acestea au fost cele 4 echipe.

Concluziile sunt optimiste: este e senzatie foarte frumoasa sa vezi cand mediul academic colaboreaza cu mediul comercial pentru a obtine ceva in folosul studentilor.
Cronian Academy a pus la dispozitie dispozitivele necesare pentru testare (iPhone) dar si pentru development (iMac-uri de ultima generatie).

Studentii au avut ocazia sa lucreze cu adevarat in echipa, sa invete si sa dezvolte aplicatii in Objective-C si framework-ul Cocoa Touch si, de ce nu, sa aiba sansa sea creeze un startup.

Chiar daca aplicatiile prezentate nu au sanse reale sa se transforme intr-un mare succes comercial (cel putin la ora actuala), pentru prima editie toata lumea, studentii + organizatorii, au fost foarte multumiti.