Va povesteam de curand despre Fences, programel care va ajuta in organizarea desktop-ului. Util daca aveti multa scurtaturi si/sau documente pe desktop dar cum rezolvati daca folositi multe aplicatii simultan? Desktops poate fi o solutie.

Programul este dezvoltat de Mark Russinovich si Bryce Cogswell si distribuit sub licenta Microsoft/ Sysinternals,

Desktops va permite sa creati pana la 4 desktop-uri virtuale pentru a va putea organiza mai bine aplicatiile folosite. Foarte asemanator cu Workspaces din Ubuntu  si alte distributii de Linux dar numai ce design. Functionalitatea difera datorita modului de functionare diferit.

Majoritatea programelor de acest gen functioneaza prin a arata acelasi desktop dar a ascunde anumite ferestre/iconite/elemente conform setarilor utilizatorului. Astfel se poate tranzita dintr-un desktop in altul si trimite comenzi dintr-unul in altul. Desktops nu prezinta aceasta functionalitate deoarece el creeaza 4 instante diferite a desktop-ului, cu 4 procese diferite de explorer. Acestea sunt independente unul de celalalt si nu pot interactiona.

Partea buna este ca fiecare desktop va afisa intotdeauna aplicatiile care trebuie, exact cele destinate lui. Partea mai putin buna este ca interactionarea este 0 si de exemplu daca Firefox e deschis in primul desktop si dumneavoastra apasati pe un link in cel de-al doilea nu veti putea trimite link-ul catre browser fara a deschide o noua instanta pe desktop-ul pe care lucrati. De asemenea nu puteti primi notificatii din alte desktop-uri. De exemplu daca antivirusul gaseste o problema sau primiti un e-mail nu veti vedea acea notificatie pana cand nu reveniti la acel desktop. O alta mica problema ar fi inchiderea aplicatiei. Nu puteti face asta fara a da un log off. Sau puteti daca inchideti procesul din task manager dar in cazul in care lasati aplicatii deschise in alte desktop-uri acestea vor deveni “orfane” si vor rula doar ca procese fara ca dumneavoastra sa le mai puteti vedea.

In concluzie programul ni se pare interesant dar ar avea nevoie de un pic mai multa functionalitate integrata in Windows pentru a fi la fel de util ca Workspaces de exemplu.

Poate fi downloadat de aici

desktop-uri multiple=

Acesta e primul desktop pe care am deschis aplicatii web. In colt vedeti chiar aplicatia Desktops.

desktop-uri multiple=

Al doilea desktop cu aplicatii de scris. In colt Desktops unde mai puteti creea inca doua instante in caz de nevoie.

Nelămuriri sau întrebări legate de acest subiect? Lasă un comentariu.
Dacă vrei să citesti și alte ghiduri, sau ai o întrebare despre alt subiect poți să vizitezi pagina aceasta și să ne scrii. Întrebarea ta poate va fi la baza unui viitor articol sau podcast.