Toate acestea sunt functii incorporate direct in Windows dar si in alte sisteme de operare si ajuta la economisirea energiei consumate de calculator. Elemente destul de importante,  mai ales in cazul netbook-urilor si a laptop-urilor in cazul carora autonomia este foarte importanta.

Sleep

Sleep este starea in care intra calculatorul automat dupa un anumit timp in care nu este folosit, respectiv in momentul inchiderii ecranului de laptop. Calculatorul nu mai trimite curent la foarte multe dintre componente precum monitor, placa wi-fi / ethernet, tastatura, mouse, sistem audio, placa video etc. In schimb continua sa alimenteze RAM-ul pentru a pastra programele deschise si starea aplicatiilor. In cazul in care aceasta alimentare se intrerupe informatia stocata se pierde.

Hibernate

Hibernate este asemanator cu Sleep dar totusi diferit. In timp ce sleep doar salveaza informatia pe RAM, Hibernate face o intreaga imagine a sistemului, cu toate aplicatiile deschise in acel moment si le salveaza. Apoi stinge calculatorul complet. Revenirea la aplicatiile dumneavoastra dureaza mai mult ca in cazul Sleep, mai exact cat un boot obisnuit, dar sansa ca informatiile sa se piarda sunt foarte mici.

De mentionat ca aceasta functie e deosebit de utila atunci cand doriti sa schimbati bateria la laptop dar sa nu inchideti toate documentele si aplicatiile deschise.

Hybrid Sleep

Aceasta optiune este o combinatie intre cele doua. Initial pune calculatorul in starea de Sleep din care se poate iesi in numai cateva secunde dar face si o imagine a sistemului pe care o salveaza pe hard disk si in cazul in care se intrerupe curentul informatiile nu sunt pierdute. Pe PC-uri de tip Desktop aceasta optiune este activata din start. Pentru Netbook/Laptop-uri trebuie activata manual. Pentru a o activa intrati in Control Panel -> Power Options -> Change plan settings la planul pe care il folositi, apoi Change advanced
power settings si dati click pe plus-ul de langa Sleep apoi pe cel de la Allow Hybrid Sleep si dati ON.

Nelămuriri sau întrebări legate de acest subiect? Lasă un comentariu.
Dacă vrei să citesti și alte ghiduri, sau ai o întrebare despre alt subiect poți să vizitezi pagina aceasta și să ne scrii. Întrebarea ta poate va fi la baza unui viitor articol sau podcast.