energie solara

Vesti foarte bune pentru ecologisti si cei pasionati de surse alternative de energie. Acum doua zile cercetatorii de la universitatea Stanford au publicat o teza in care sustin ca in sfarsit energia solara va deveni un real competitor al petrolului.

Rata de conversie a energie solare in energie electrica este de numai 20% in acest moment, adica un randament mic. Aceasta cumulat cu costurile foarte ridicate a materialelor necesare pentru actualele panouri solare au facut ca acest mod de a produce electricitate sa nu fie adoptat pe scara cu adevarat larga. Dar cei de la Stanford promit ca prin noua tehnologie denumita “photon enhanced thermionic emission” sau PETE pe scurt , randamentul va ajunge aproape de 50% iar costurile de productie vor fi incomparabil mai mici fata de cele actuale.

Cum functioneaza? Exista doua moduri in care tehnologia solara este exploata in prezent. Metoda fotovoltaica, care foloseste doar o anumita parte a spectrului pentru a produce electricitate intr-un semiconductor, de obicei silicon. Problema in acest caz este ca o foarte mare parte din energie se pierde sub forma de energie termica, si cu cat creste temperatura cu atat randamentul conversiei este mai mic. A doua metoda este cea termica care transfera energia termica produse de lumina catre un motor termic clasic. Din pacate aceatsa metoda are nevoie de temperaturi mari pentru a functiona decent.

PETE reuseste pentru prima data sa imbine cele doua metode si randamentul creste o data cu temperatura. Aceasta inseamna ca nu va putea fi folosit pe panouri solare de pe casa de exemplu unde temperaturile sunt modeste, dar poate fi implementat in fermele solare de prin deserturi sau alte zone, sau in panouri parabolice care concentreaza razele solare si pot ajunge pana 800C.

Si daca tehnologia nu este atat de buna pe cat sustin inventatorii ei tot aduce un plus substantial in randament si cumulat cu preturile mici este un adaos foarte bine venit industriei cu energie solara.