In acest moment cand peste tot vedem tv-uri, monitoare, telefoane, filme, console, idei, concepte si hartie igienica HD automat ne punem intrebarea care e mai bun. Daca putem considera diferenta ca fiind foarte clara intre 720p si 1080i ( ca rezolutie; calitatea e aproape aceeasi), multa lume s-ar intreba care e diferenta intre 1080p si 1080i. Adica diferenta dintre progressive scan si interlaced scan caci de la asta vin p si i.

1080i

Rezolutia de 1920×1080 cu scanare …aaa …incrucisata? Cam asa ceva. Ideea de baza e asa: ai 1080 de linii de scanare pe verticala, care rezulta in 1920 de linii pe orizontala la un format 16:9 . Din acele 1080 de linii cele impare sunt afisate primele, apoi cele pare. Se observa? In mod normal nu mai ales ca tot ce am descris anterior se intampla intr-un frame, adica in 1/30 dintr-o secunda. Dar se poate observa uneori chiar foarte usor atunci cand ecranul reda miscari intense..sa zicem un meci de hockey, sau ceva asemanator unde imaginea este constant in miscare. In aceste cazuri detaliile sunt mult mai clare pe formaturile p.

1080p

Ultima mare inovatie in ale claritatii imaginii, 1080p e ultimul format HD, denumit fie Real HD fie Ultra HD. La aceeasi rezolutie ca si fratele mai mic 1080i , adica 1920×1080, P-ul ofera marele avantaje de scanare progresiva. Adica acele 1080 de linii de scanare sunt scanate in mod progresiv, adica pe rand, adica mai mult sau mai putin sunt afisate toate odata. ADICA atunci cand te uiti la meciul de hockey pe super ecranul cat biblioteca ai sa vezi detaliile mult mai bine chiar daca imaginea se misca de parca ar fi un epileptic uitandu-se la desene japoneze!

Ne pasa?

Raspunsul scurt: nu prea! Desigur pe hartie 1080p-ul este superior , DAR .. cam tot ce am spus eu despre 1080i se aplica numai la monitoarele CRT , adica cu tub. In plus majoritatea ecranelor de ultima generatie sunt progresive prin design. Deci desi semnalul vine sub forma de 1080i el va fi refacut si afisat in mod progresiv prin soft-ul si hard-ul ecranului. Alte probleme se prezinta asa: momentan standardul la HD este 1080i deci toata lumea emite sub aceasta forma si prin europa si prin america. Da asta are tendinta sa se schimbe, dar ..chiar merita sa dai mai multi bani doar ca sa te uiti la Walker Texas Ranger pe un ecran care teoretic se vede mai clar?