În ziua de azi aproape oricine se poate uita la filme sau videoclipuri în format HD (720p). Cu un hardware mai bun decat…să zicem netbook-urile actuale ne putem holba la un monitor mare de 20,30 sau chiar mai multi inchi care afiseaza imagini sau filmari la 1080p (sau 1080i).

Într-o perioadă în care specificațiile pentru Blu-Ray 3D au fost finalizate și ne putem aștepta poate chiar în anul care ne așteaptă să avem o pereche de ochelari și să vizionăm producții 3D chiar la noi acasă, într-o perioadă în care utilizatorii de Windows beneficiază de Aero (de ferestre transparente, de previzualizări în taskbar) iar cei de Linux de Compiz absolut toți continuăm să ne lovim mai des sau mai rar de anticul BIOS. Prezent de peste 20 de ani cu scopul principal de a lansa sistemul de operare. Cu toate limitările sale, de la interfața antică și până la suportul de bootare de pe o partiție de maxim 2TB, BIOS-ul a reușit cu succes să supraviețuiască în ciuda anumitor tentativelor, din trecut, de schimbare.

Eu cred că până și cei mai pasionați dintre pasionați s-au săturat de el și că e timpul pentru o schimbarea. Aceasta există, s-a născut acum mai mult timp la inițiativa Intel care l-a denumit EFI și care a ajuns sub conducerea forumului “United EFI Industry”. Așa s-a născut și subiectul de discuție din acest articol -> UEFI.

Pentru cine nu știe, Apple BootCamp, cel care permite instalarea Windows-ului pe un Macintosh, folosește, de fapt, o implementare a EFI-ului propus de Intel. Ba chiar toate Mac-urile de cand au implementant procesoarele Intel folosesc EFI, dar suporta si BIOS-ul, special pentru Windows. Deci se poate.

La ora actuală însă suportul oferit de către marii jucători de pe piață este destul de limitat. Asus este singura firma care a oferit un sistem EFI pentru placa lor P5Q Deluxe care este în stadiu beta. Mulți utilizatori au reclamat suficiente probleme pentru a ridica un semn de întrebare referitoare la dorința de a face un pas înainte pe această zonă.

Bun dar de ce insist atat pentru acest lucru? Doar de dragul schimbării? Doar ca să fie altceva?

Nu, nu neapărat. Nu insist să fie schimbat ceva dacă nu se aduce un plus-valoare. Iar în cazul UEFI vorbim nu numai de schimbări vizuale sau modificări neimportante precum limitatea de 2TB despre care vorbeam mai devreme care, momentan, nu impune o problema pentru majoritatea utilizatorilor. Vorbim de un “boot manager” inclus în UEFI care simplifică problema instalării mai multor sisteme de operare pe același calculator, de posibilitatea ca fiecare producător de placa de bază să ofere versiuni diferite prin modularizarea oferită de EFI, eliminarea limitei de device-uri ce pot fi inițializate (limită care pune probleme pe partea de servere) și altele. Sunt suficiente motive, consider eu.

Însă nu toate sunt bune și frumoase: în primul rând, chiar pe partea de interfață mai este destul de lucrat. Suportul oferit de firmele în cauză este mult prea mic momentan și nu se poate progresa suficient de repede. Dar poate cea mai mare problemă cu care se confruntă UEFI este semnul de întrebare legat de supratacarea sistemului – mai exact nu se știu multe lucruri despre acest subiect. Iar dacă, ipotetic, acest lucru nu ar fi posibil, atunci BIOS-ul, așa cum îl știm acum, va continua să aibă o viață lungă. Un alt lucru interesant este faptul că pe site-ul oficial despre UEFI nu se vorbește ca un înlocuitor total al BIOS-ului (nu se specifică exact cum anumite platforme firmware iși vor putea face configurațiile de sistem fără a folosi funcțiile actuale din BIOS).

În orice caz, merită să menținem un interes minim asupra evoluției acestui produs.

Resurse: http://www.uefi.org/home/