Majoritatea distribuitorilor de cărți electronice au dezvoltat aplicații pentru o multitudine de dispozitive pentru ca orice client să se bucure de cartea cumpărată oricând oriunde.

A apărut totuși o firmă care a pornit la drum de la software la distribuție. Mai exact, a pus accentul pe ebook reader pentru ca mai apoi să încheie contracte cu diverse firme. Rezultatul? Blio eReader.

Din punct de vedere al softului, Blio este diferit de orice alt produs. În primul rând, suportă cărțile 3D și color iar interfața grafică este foarte frumoasă. Un alt avantaj ar fi text-to-speech.

Pagina de start Blio

Pentru a citi o carte, cumpărătorul are 2 opțiuni: căutarea prin baza de date de cărti gratuite oferite de Google, descărcarea și encodarea în formatul preferat Blio sau achiziția din magazinul lor virtual cam sărac momentan în oferte.

Google Books in Blio

Magazin oferte carti Blio

Blio book store details for book

Există mai multe moduri de a citi cartea virtuală: există un mod identic cu cel prezent la toate celelalte produse (exemplu Amazon Kindle sau Nook de la Barnes & Noble), cel 3D despre care vorbeam mai devreme, dar și posibilitatea de a vizualiza  două pagini simultan sau una singură. Prezența culorilor poate aduce un mare avantaj în viitor. Există chiar și o animație drăguță pentru ‘răsfoirea’ paginilor.

Carte deschisa Blio vazuta 3D

Carte deschisa in Blio

Un lucru de asemenea util, este compatibilitatea destul de bună dintre softul text-to-speech (oferit de Microsoft) și cărțile din arhiva Google. Am întâlnit cărți complet compatibile dar și unele cu secțiuni originale, scanate, ce nu pot fi citite de “Microsoft Anna”. Bineînțeles, Blio permite sublinierea unor fragmente de text folosind diverse culori, luarea unor notițe sau căutarea unui cuvânt în dicționar, Wikipedia, Google sau Bing.

Carte gratuita din Google Books in Blio

În concluzie, comparând acest soft cu cele similare, diferențele sunt foarte mari în favoarea softului Blio, în special pe partea grafică.

Există vești chiar și mai bune. Blio suportă două formate, XPS și EPUB, va fi optimizat pentru dispozitive multi-touch și permite integrarea perfectă în cărți a unor secvențe audio sau video iar softul permite sincronizarea cu 5 dispozitive diferite. De asemenea, conține și un browser integrat ce poate fi folosit inclusiv pentru vizualizarea videoclipurilor youtube.

Momentan disponibil pentru Windows, versiuni compatibile iPhone, Android și iPad vor apărea.

Tot ce putem spera este ca magazinul online să își îmbunătățească mult oferta pentru ca Blio Reader să aibă vreo șansă de a deveni popular. De aici puteți descărca și încerca Blio.