Așa cum am spus și în articol despre Mafia II, eram curios ce efecte ar avea introducerea unei plăci video 8800GTS alături de Radeon 5770. Tutorialul pentru instalarea unei plăci nVidia alături de o placă ATi se găsește tot la noi.

Primul, și probabil cel mai bun candidat este tot jocul Mafia II

Mafia II cu ATi principal si nVidia PhysX

Din grafic se observă diferențe foarte mari. În mod normal, la activarea fizicii la maxim, jocul nu mai rulează impecabil. Instalând 8800GTS, majoritatea problemelor dispar.

În Cryostatis, un alt joc ce folosește multă fizică se observă îmbunătățiri substanțiale: Rulând doar cu placa video ATi am înregistrat 17.4 FPS-uri în medie cu un minim de 4.7 iar timpul necesar efectuării testului a fost de 564.481 secunde. De cealaltă parte, având și placa nVidia instalată am obținut în medie 33.5 FPS-uri cu un minim de 21 iar timpul necesar de doar 293.056 secunde.

Alt caz ar fi Batman: Arkham Asylum. Aici fizica își face simțită prezența la îmbrăcămintea personajului principal și hârtiile de pe jos ce sunt influențate de mișcările tuturor personajelor. Din nou, cu detalii și rezoluții maxime și cu fizica activată, având numai placa video ATi nu este posibil să te joci. Cu instalarea plăcii 8800 GTS, jocul a devenit fluent și nu am întămpinat probleme.

Concluziile la prima vedere sunt simple. Dacă esti atras de valoarea adăugată de PhysX și ai placă video ATi, instalarea unei plăci de la nVidia rezolvă această problemă. Din punct de vedere economic, lucrurile sunt mai complicate. Un 5770 de la ATi cu 1GB de memorie poate fi cumpărată, acum, la aproximativ 650 RON. O placă nVidia care să ruleze PhysX costă undeva pe la 300-400 RON (second hand sau poate chiar nouă). Inevitabil, se pune intrebarea dacă nu merită să vinzi placa video ATi și să cumperi o singură placă video nVidia care să le facă pe amândouă.

Pentru cei ce iși construiesc acum un sistem și au dubii între o placă nVidia puternică sau ATi + nVidia mai slabă, recomandăm prima variantă. Cea de-a două nu garantează nimic pe viitor, probleme pot apărea constant și, în general, este o bătaie de cap mai mare.

Pentru cei care au deja o placă video ATi puternică, eventual achiziționată recent, adăugarea unei plăci nVidia de genul 8800GTS poate fi o soluție. De fapt, este singurul caz favorabil pentru așa ceva.

Pentru cei ce posedă un 5770 sau ceva mai slab, recomandăm schimbarea plăcii cu una de la nVidia.

Toate aceste recomandări sunt valabile numai în cazul în care tehnologia PhysX vă pasionează mult și doriți neapărat să o activați în cele câteva jocuri în care îți face simțită prezența.