Blogul Nokia oficializeaza parteneriatul intre Windows si Nokia promitand mai multe inovatii si oportunitati pe piata smartphone.

Nokia pune in joc partea hardware, designul, Ovi si o parte din feature-uri pe care le are in Symbian, iar Microsoft vine cu sistemul de operare Windows Phone 7 si cu aplicatiile sale, iar impreuna vor sa acopere o mare varietate de telefoane mobile, preturi si zone geografice. In final, toata platforma Nokia va fi absorbita in Windows Phone.

Nokia Maps va fi integrat in platforma Windows Phone impreuna cu motorul de cautare Bing, iar Microsoft adCenter va oferi publicitate in functie de rezultatele obtinute. Viitoarele Nokia Windows Phones vor avea si Office si Xbox Live. Centrele de software development Microsoft vor face aplicatii pentru Nokia, iar magazinul de aplicatii Ovi by Nokia va fi integrat sau asimiliat in Windows MarketPlace.

Pemtru Symbian si MeeGo a sunat ceasul. Nokia prevede ca se vor mai vinde doar 150 de milioane de terminale cu Symbian, dar care vor primi in continuare update. MeeGo va continua ca un sistem de operare experimental open-source care va fi dezvoltat,p robabil, pe viitoarele gadget-uri Nokia, dar vor ca anul acesta sa scoata macar un telefon care sa aiba ca OS principal MeeGo.

Motivele pentru care ar trebui sa privim parteneriatul acesta cu atentie sunt evidente. Symbian deja are anumite calitati si widgeturi importante, iar Windows Phone 7  aduce un design mai bun si o utilizare mai usoara. Jocurile de pe Symbian sunt destul de monotone si au o grafica slabuta in comparatie cu cele de pe Windows Phone, iar Xbox Live pe viitoare telefoane Nokia poate rezolva asta. Documentele sunt importante, iar Microsoft Office poate crea, edita si impartasi documente doc, power point, one note si Media Center-ul aduna la un loc muzica,  vidoclipurile, podcasturile si radioul.

Pentru mai multe detalii vizionati conferinta de presa Nokia-Microsoft: