Am fost surprins sa vad cum a fost anuntat si cum s-a desfasurat evenimentul oarecum secret pe care l-a avut Microsoft. Au fost date cateva invitatii unor ziaristi si unor site-uri de specialitate, pe care nu erau scrise multe detalii despre eveniment, insa aveau un titlu promitator: “Time to share”.

M-am gandit ca va fi despre Windows 7 Phone Series sau, mai bine, despre Courier (de la care asteptam multe, din moment ce iPad ne-a deazamgit). Ei bine, este de vechiul proiect Pink care se lanseaza astazi, 12 aprilie, si este vorba de 2 telefoane smartphone full touchscreen proiectate de Microsoft si fabricate de Sharp, numite  KIN ONE si KIN TWO, care nu au legatura cu Windows Phone 7, ci sunt dedicate retelelor sociale precum: Facebook, Twitter si Myspace.

Kin One, despre care se spunea ca ar avea numele de Turtle, are tastatura full QWERTY, cu un ecran QVGA (Quarter VGA) de 320×240, memorie interna de 4 GB, camera foto de 5 MP cu blitz pe led, Wi-Fi, Bluetooth si 3G. In plus, Kin Two este mai mare si beneficiaza de un ecran HVGA (Half-size VGA) de 640×240, memorie interna de 8 GB si camera foto de 8 MP. Nu s-a spus nimic despre slot pentru carduri de memorie, desi cei de la Sandisk au declarat ca viitoarele lor carduri vor fii compatibile cu noile telefoane Microsoft. Memoria interna nu ar trebui sa ne ingrijoreze pentru ca pozele si filmuletele sunt uploadate pe Kin Studios, deci avem un spatiu aproape nelimitat, iar acestea pot fii accesate si de pe un PC sau un Mac.

Interfata este una activa, nu exista iconite, si cuprinde conturile de twitter, facebook, myspace sau oricealt site pe care avem cont si vrem sa primim informatii noi sau sa comunicam. Browserul este asemanator celui de pe Zune, unde este posibil pinch to zoom, si, din pacate, nu suporta Flash, Silverlight sau aplicatii third party. Playerul pentru muzica si video este imprumutat de la Zune HD, dar pentru muzica putem accesa si  Zune Pass, care se conecteaza la 3G sau Wi-Fi, si poate reda muzica in timp ce noi putem scrie intre timp un mesaj sau citi un articol interesant pe net. In materie de software este foarte limitat, nu exista jocuri sau aplicatii, singura ocupatie ar fii comunicarea pe retelele sociale si pe telefon.

Trei trasaturi importante ale telefoanelor sunt Kin Spot, Kin Loop si Kin Camera. Kin Loop este ecranul principal unde se afla comentariile, pozele, filmuletele, parerile si updateurile prietenilor apropiati pe care ii ai il lista de twitter, facebook sau myspace si de unde poti si tu sa iti schmbi profilul, pozele sau statusul. Kin Spot este o bulina verde omniprezenta care se afla in partea de jos a ecranului, in care aduci imagini, pagini web, adrese, harti ale unor diverse locuri, documente sau orice altceva, iar apoi aduci si persoanele cu care vrei sa impartasesti informatiile, astfel toate acele contacte vor primii ceea ce vrei tu sa transmiti(caracteristica aceasta o are si Microsoft Curier).

Kin Camera te ajuta sa adaugi instantaneu pozele in profilul tau online. Imediat dupa ce ai facut poza, ai ajustat marimea cu pinch-to-zoom si ai scris descrierea, apesi pe Share prietenii o vor primii imediat.

Numele telefoanelor vine de la Kin Studio, pe care poti sa intri de pe PC sau Mac, si care are aceleasi functii de mediu social si caracteristici ca si telefonul, numai ca toate pozele, contactele si mesajele sunt reprezentate pe o axa a timpului sub forma de arhiva.

Kin One si Kin Two se vor gasi numai in reteaua Verizon si, deocamdata, numai in SUA. Speram ca vom afla mai multe despre initiativa celor de la Microsoft si o posibila comercializare si la noi.