Zilele trecute am primit un card de memorie pentru camera mea foto si din prima clipa aveam o veste buna si una proasta. Vestea proasta este ca avea  doar 2GB , iar vestea buna este ca avea Wi-Fi, ceea ce inseamna ca este un card SDHC cu conectivitate wireless, numit Eye-Fi (produs de firma omonima), inovatie prezentata si la CES 2008 si care exista de mai bine de 2 ani. Motivul pentru care aceasta tehnologie nu a fost folosita in acesti ani este ca exista doar un singur model, si anume cel de 2GB, care se umple imediat daca pozele au o rezolutie mare.

Cardul vine cu un adaptor USB care este conectat la calculator si cu programul Eye-Fi Center cu care vom specifica care sunt retelele wireless la care vrem sa ne conectam( maxim 32) si sa trimitem pozele. In momentul in care suntem intr-o zona cu hotspot, mentionat anterior in setari, cardul va trimite automat pozele catre calculatorul nostru, eliberand din memorie, ceea ce inseamna ca avem spatiu, practic, nelimitat.

De curand au fost lansate noi carduri de memorie cu functii multiple si capacitate mai mare: Connect X2 de 4GB, Explore X2 de 8 GB si Pro X2 de 8 GB. Aceasta generatie de carduri are un transfer mai rapid deoarece avem parte de standardul SDHC de clasa 6, adica scriere de minim 6MB/sec, si de standardul Wi-Fi 802.11 n  ( suporta si 802.11 b/g ).

Pozele (.jpg) si filmele realizate cu aparatul pot fii downloadate de pe card ( Connect X2 ) pe PC, laptop, sau Mac cu ajutorul routerului wireless din casa, sau uploadate automat pe siteurile dedicate:  Facebook, Flickr, Picasa, MobileMe, YouTube, Hi5, Snapfish. In plus, Explore X2 (pe langa o capacitate de 8GB) poate atasa imaginilor locatia geografica a acestora si primim si un abonament pe un an la hotspot-urile AT&T. Modelul Pro X2 stie in plus sa uploadeze poze de tipul RAW (NRW, DNG,PTX,RAW,RW2) si poate sa se conecteze la calculator fara ajutorul unui router( conexiune ad-hoc).

Exista pe piata si o aplicatie pentru utilizatorii iPhone, care trebuie sa isi cumpere cardul si sa il valideze pe net pentru a primi userul si parola pentru programul care se gaseste pe iTunes. Telefonul se conecteaza la EDGE, 3G sau Wi-Fi si uploadeaza pozele la rezolutie maxima oriunde ai fi pe PC, Mac sau internet.