UPDATE: Versiunea beta oficiala a aparut si poate fi descarcata. Diferentele sunt minore fata de nightly build-ul descris de noi, deci parerile sunt in continuare valabile.

Din pacate nu. Dar e cel mai apropiat lucru. Acum doua zile s-a lansat zvonul pe internet ( pornit de la un blog care a pus un nume gresit) ca s-ar fi lansat in mod oficial beta-ul pe noul browser. Din pacate acest lucru nu s-a intamplat,precum se poate vedea de pe pagina Firefox. In schimb s-a lansat un nou nightly build ( adica pre-beta) care pare sa fie intradevar versiunea pe care se va baza beta-ul. Conform declaratiilor oficiale pana la lansarea din noiembrie la fiecare cateva saptamani va fi lansata o noua versiune beta, prima fiind asteptata in zilele urmatoare.

Chiar si asa aceste versiuni recente aduc schimbari destul de mari si importante care promit ca viitorul browser va avea performante cu adevarat impresionante. Iata cateva din schimbarile la care ne putem astepta. Versiunea pe care am testat-o este ultima si anume Firefox 4.0b1

1) Interfata

Nu va faceti griji, interfata in interiorul browserului nu s-a schimbat foarte mult. Doar se integreaza mult mai bine cu Windows Aero si exista cateva eficientizari in privinta spatiului de afisare.  Desigur aceste probleme sunt oarecum secundare, pur cosmetice. Schimbarile reale si cele mai interesante sunt “sub capota”.

2) Procesarea JavaScript

Noul motor de procesare JagerMonkey care este o imbinare impotriva naturii a vechiului motor TraceMonkey si a o parte din WebKit, pare sa fie exact ce lipsea Firefox-ului. Acest motor nou , desi tanar si neoptimizat scade timpul de procesare la aproape jumatate precum o arata propriile noastre teste.  In testul Sun Spide Java Script benchmark, JagerMonkey termina de procesat in aproximativ 600 ms , fata de predecesorul sau TraceMonkey care avea nevoie de aproximativ 1200 ms. Desigur asta este inca departe de cele 300 ms de care are V8 ( motorul de la Chrome), dar conform declaratiilor pana la lansarea oficiala, cu noi optimizari si calibrari Firefox si JagerMonkey vor atinge pragul de 500 ms, facand-ul daca nu cel mai rapid, cel putin competitiv.

3) Direct 2d

Adica accelerare prin placa video pentru procesarea si afisarea elementelor 2d – text, poze, etc. Este probabil cea mai interesanta schimbare si cea cu cele mai mari urmari. Diferentele consta in viteza de procesare. Utilizatorii vad imbunatatiri in viteza de afisare a unei pagini, sau in momentul in care navighezi prin pagina ( scroll). Dar cele mai mari diferente, de-a dreptul spectaculoase sunt in momentul in care ai elemente 2d interactive. Acesta este un bun exemplu de element ce necesita putere de procesare mare, care se misca foarte greu fara accelerare hardware dar care se misca perfect in noul browser. La fel si toate aceste teste de viteza de la Microsoft, facute pentru a testa aceeasi acelerare hardware care va fi disponibila si in noul Internet Explorer 9.  Precum se poate vedea diferentele intre sistemele ce folosesc placa video si cele ce nu, sunt majore.

4) Alte schimbari

Desigur browserul prezinta si alte schimbari si imbunatatiri mai ales in domeniul compatibilitatii cu elementele HTML5. Dar vom reveni asupra acestora cand va aparea varianta Beta oficiala ( care in anumite surse ar trebui sa apara chiar azi).

Cum sa pornesti accelerarea hardware in Firefox 4.0:

Ca regula de baza versiunile acestea de Firefox vin cu accelerarea hardware oprita. De asemenea aceasta accelerare merge numai pe Windows 7 si Vista folosind anumtie API-uri ale sistemului de operare. Merge de asemenea pe Mac OS folosind alte API-uri si am auzit zvonuri ca ar merge chiar si pe Linux desi nu au fost confirmate. Pentru a o porni trebuie sa urmezi cativa pasi :

a) Deschizi Firefox.

b) Intri pe pagina  about:config

c) Gasesti parametrul gfx.font_rendering.directwrite.enabled si dai dublu click sa fie True.

d) Gasesti parametrul mozilla.widget.render-mode si scrii sa fie 6.

e) Restart la Firefox.

Acum cand repornesti FF ar trebui sa foloseasca placa video pentru afisarea elementelor 2d. Atentie, schimband acesti parametri se poate ca browserul sa nu mai fie la fel de stabil. De asemenea la noi afiseaza font-urile un pic mai ciudat si nu am reusit sa remediam aceasta problema. Pentru a reveni la vechea metoda pur si simplu schimbati parametri la valorile initiale.

Un pic mai incolo o sa punem si poze cu noile performante.