Noul produs scos de 2K, implementează tehnologia PhysX de la nVIDIA pentru a adăuga mai mult realism jocului. Implementarea se poate observa prin cele 3 module principale folosind APEX : Destruction, Clothing, Turbulence.

Practic, când APEX PhysX este setat pe medium sau high (nu există low), exploziile nu sunt niste funcții automate ci au o forță reală calculată astfel că poziția unor obiecte, viteza vântului și altele pot influența modul în care explozia este randată pe ecran. Hainele personajelor sunt și ele randate direct de placa video. Cu fizica oprită, hainele și mișcarea lor este doar simulată și nu interacționează cu lumea. Plus multe alte detalii ce se pot vedea pe tot parcursul jocului.

Noi am fost foarte interesați de efectele pe care le are PhysX pe un calculator ce nu este echipat cu o placă video recentă de la nVIDIA: Ei bine, se pare că toate instrucțiunile sunt executate de procesor. Cum fizica nu este mîncarea preferată pentru un CPU așa apar probleme.

Și am făcut mai multe teste, folosindu-ne de benchmark-ul inclus în Mafia II. Am testat configurația standard la frecvențele stock în patru moduri:

– setările default, adică: 1920 x 1080 @ 60Hz, vertical synchronization ON, Antialiasing OFF, Anisotropic Filtering 16x, Shadow Quality High, Ambient Occlusion ON, Geometry Detail HIGH, APEX PhysX Off.

– aceleași setări dar cu PhysX setat pe MEDIUM.

– aceleasi setări default dar cu PhysX setat pe HIGH.

– aceleasi setări default dar cu Antialiasing ON.

După aceea, am supratactat, pe rând, procesorul și placa video pentru a vedea ce efecte au asupra jocului. Ne-a interesat în mod particular efectul procesorului supratactat cu fizica jocului activată. La final, am reluat cele 4 teste cu ambele componente supratactate. Frecvența procesorului a fost urcată la 3.21GHz. Cele ale plăcii video la 905/1375.

Configurația standard folosită: Asus Rampage II Extreme, Intel Core i7 920 @ 2.67GHz, 6GB DDR3 Corsair, Sapphire 5770 1GB DDR5 @ 860/1200, Samsung SpinPoint F3 1TB, Windows 7 Professional X64, ATi Catalyst 10.8

Rezultatele obținute:physX si Mafia II

Analizând pe secțiuni putem constanta:

– întradevăr, atunci când nu exista GPU nVIDIA, procesorul se ocupă de PhysX. Când fizica nu era activată, supratactarea procesorului nu a dus decât la o creștere insesizabilă de 0.9 FPS-uri. De cealaltă parte, cu PhysX pe medium am câștigat 4.4 FPS-uri iar pe high doar 1.7 FPS-uri. Singura diferentă dintre medium și high este numărul de particule, 3000 respectiv 10000. Ca bonus, am supratactat procesorul la 3.8GHz și am obținut 25.3 FPS-uri în medie ajungând la o diferență de 6.5 (cu fizica activata – medium).

– din restul cifrelor ne dăm seama că Mafia II nu este dependentă de procesor foarte mult, cele mai multe câștiguri venind în urma supratactării plăcii video. Oricum, jocul este bine optimizat permițând unei plăci video pe 128 biți să atingă peste 50FPS-uri la o rezoluție FullHD.

– activarea Antialising-ului (AA) afectează semnificativ performanțele. Totuși la această rezoluție, nu se observă diferențe cu această opțiune activată deci chiar dacă este oprită jocul arată foarte bine.

– Evident, activarea PhysX dă motive de îngrijorare celor cu plăci video ATI. Fără să fie susținuți de un procesor puternic, mă tem că această opțiune trebuie dezactivată. Mai trebuie să menționez totuși că cifrele obținute în benchmark nu sunt relevante pentru joc, ci doar pentru a constata diferențe între diferite componente. De exemplu, cu PhysX setat pe medium, jocul merge destul de fluent (cu ocazionale încetiniri la anumite scene mai complexe). Se pare că benchmark-ul utilizează din plin toate modulele de la APEX simultan și pe o perioadă mai lungă, fapt ce nu corelează cu activitatea din jocul propriu-zis. Cu toate acestea, benchmark-ul este foarte bun pentru a sublinia eventualele diferențe dintre plăci video.

În articolul următor vă arătăm cum să instalați, pe lîngă placa video de la ATI pe care o aveți deja, încă o placă de la nVIDIA pentru a se ocupa de partea de fizică. După aceea vom prezenta și efectele obținute și vă spunem dacă merită sau nu o asemenea investiție.

Mulțumim pe această cale Mega-IT pentru sponsorizarea jocului Mafia II.