Deoarece am facut o istorie si o evolutia a jocurilor, ma gandeam: de ce sa nu fac si o istorie a gadgeturilor? Acum suntem sufocati de gadgeturi si tehnologie, iar copii nostrii o sa fie chiar mai rau. Daca acum vi se par populare si avansate tabletele, telefoanele, televizoarele, calculatoarele si consolele trebuie sa stiti ca si gadgeturile anilor 1970 erau un varf de tehnologie la timpul lor insa nu s-au bucurat de chiar atat de mult succes si publicitate ca cele din prezent.

1970 – Televizorul Color

Cu o diagonala de doar 15′ televiziunea devenea mai atractiva cu ajutorul unor filtre colorate puse in fata tubului catodic, chiar inainte ca radiatiile sa atinga ecranul. De la 2 ani de la lansare, televizoarele color au depasit numarul celor alb-negru si puteau fii cumparate cu 1000$ ceea ce e echivalentul a 8000$ in ziua de azi.

1972 – Casetofonul

Pioneer au fost printre primii care au scos asa ceva si a fost ceva spectaculos. Acum puteai sa stai acasa si sa inregistrezi vinilul sau radioul pe o caseta sau chiar sa faci mixuri intre cele 2.   Pretul era de aproximativ 200 $ si calitatea audio scadea direct proportional cu durata utilizarii lui.

1973 – Telefonul fix cu taste

Este retro-gadgetul care a inlocuit batranul telefon fix cu roata centrala. Este exact ca trecerea din ziua de azi de la un telefon cu taste la un ecran touchscreen. La inceputul lui acest telefon nu putea fii cumparat, el era inchiriat de la compania de telefonie, iar cand se strica trebuia sa il duci inapoi. Daca telefonul era retinut pentru reparatii mai multe zile compania de telefon iti dadea o anumita suma drept despagubire pentru zilele in care nu aveai telefonul in casa functional. La inceputul telefonului fix doar o mica parte de populatie avea asa ceva in casa, cu aparitie telefonului cu taste a devenit un gadget obisnuit in casa fiecarui om dar si in institutii.

1974 – Calculatorul electronic ( de buzunar)

Un an revolutionar pentru calculatoare pentru ca erau: mici, foarte ieftine, portabile, alimentate de baterie si cel mai important: erau pentru publicul larg. Inainte de 1974 calculatorul electronic era de marimea unui televizor, scump, greu de utilizat, el fiind utilizat doar de companiile mari. Pretul unui calculator basic cu 4 functii era de 20$.


1975 – Frigiderul casnic

frigider anii 70

Cu aparitia lui orice locatar putea sa isi depozite carnea, fructele sau legumele pentru mai mult timp in casa. Lumea nu mai pleca atat de des la cumparaturi dupa alimente, ci cumpara mai mult si le depozita, astfel incat drumul zilnic pana la “piata” a fost inlocuit de cumparaturile saptamanale la supermarchet. Pretul unui astfel de aparat transformat in moneda actuala: £1000.

1977 – Consola Atari 2600

Asa a inceput era jocurilor video: Atari 2600 + Combat & Pacman & Pong = Love.

Pentru prima data copii au intrat in casa, lasand parcurile si locurile de joaca pustii, si au inceput sa faca scoruri cat mai mari interactionand cu televizorul. Pretul unei console era de 40$, iar pretul unei casete cu un joc era de 5$.

1977 – Apple II

appleII calculator

Apple face primul calculator personal color. Acum oricine putea avea un calculator acasa cu procesor de 1MHz, grafica color 40h x 48v (15 culori), 4K RAM ( cu maxim de 48K), 8K ROM, slot pentru casete audio, floppy drive, slot pentru game controller Apple si boxe. Lansarea s-a facut cu 2 modele: un low-end de 4K RAM : 1.300$ si un high-end de 48K RAM: 2700$.