Una din marile probleme a utilizatorii de notebook-uri, netbook-uri, ultraportabile etc. este legată de durata de viața și autonomia acumulatorului. În acest mic ghid vrem să vă expunem câteva idei și practici bune, venite și din proprie experiență dar și din cele studiate.

Poate v-ați pus întrebarea de ce acumulatorul de la telefonul mobil funcționează și acum bine, după, să zicem, un an de utilizare, pe când cel de la notebook nu mai are aceeași autonomie. Ei bine, răspunsul stă în constanță. Când folosim un telefon mobil procedăm, sau așa ar trebui să procedăm, în felul următor: îl încărcăm la capacitate maximă ( de cele mai multe ori pe timpul nopții ), după care folosim dispozitivul până când suntem notificați că ar trebui să îl reîncărcăm. Deci acumulatorul nostru parcurge un drum constant de la o încărcare maximă, 100% până la aproximativ 10%.

Mitul legat de cele trei încărcări și descărcări nu este adevărat

Acum, dacă studiem modul de folosire al acumulatorului de la notebook observăm că acesta diferă foarte mult. În primul rând în funcție de tipul dispozitivului (de la ultraportabile până la ‘desktop-replacements’) și în al doilea de rolul pe care îl au pentru fiecare în parte. Astfel că, de cele mai multe ori, folosim acumulatorul până la orice nivel și cum ‘ne lovim’ de o priză, îl conectăm și acesta se încarcă.

Recomandarea noastră este să incercați să renunțați la acest obicei și, când acumulatorul este la, să zicem 50% din capacitate, să mai așteptați până se descarcă aproape complet și pe urmă să-l băgați in priză. Imitând astfel modul de utilizare al telefoanelor mobile prelungim autonomia acumulatorului. Mitul legat de faptul că după ce cumperi un telefon mobil trebuie să-l incarci, să-l descarci complet și să-l reîncarci la loc de 3 ori a fost valabil mai mult pentru acumulatorii cu Nichel. Cele care se vând acum sunt cu Litium și nu necesită același tratament.

Cum prelungim durata de viață?

  • În cazul în care urmează să nu folosiți acumulatorul o bună perioadă de timp, recomandarea noastră este să-l depozitați intr-un loc răcoros, lipsit de umiditate iar nivelul de încărcare undeva în jur de 50%. Deci nu depozitați acumulatorul incărcat la maxim sau descărcat complet.
  • Dacă dețineți un notebook puternic de tipul “desktop-replacement” sau unul care stă constant în priză, sfatul nostru este să scoateți acumulatorul pe toată durata folosirii. Este arhicunoscut faptul că energia degajată de componentele interne, cu alte cuvinte căldura, reduce semnificativ durata de viață.

Din păcate însă dacă urmați aceste reguli nu o să scăpați de limitările fizice ale acumulatorilor din ziua de azi însă vă poate ajuta să beneficiați la maxim de acesta. Așadar, ferind acumulatorul de căldură, folosindu-l în regim regulat și depozitându-l încărcat pe jumătate intr-un mediu propice, atunci când este cazul, sunt cele trei sfaturi legate de bunele practici pentru acumulatori.