Precum este foarte probabil sa stiti numarul de adrese de tip IPv4 este aproape epuizat, ultimele adrese fiind alocate operatorilor regionali acum ceva vreme. Cand si acestea vor fi epuizate internetul isi va fi atins practic limita de crestere. Nu vor mai putea fi conectate aparate noi care ar necesita propriul IP.

Desigur lucrurile nu sunt chiar asa datorita diferitelor protocoale precum IP dinamic si altele dar daca nu s-a schimba nimic tot am avea destule probleme si cresterea ar fi aproape imposibila.

Spre norocul nostru acest prag a fost prevazut de multi ani si noul standard, IPv6 este gata sa-l inlocuiasca pe fratiorul sau mai mic. Desi acest proces ar fi trebuit inceput de ceva vreme majoritatea operatorilor nu au facut inca saltul preferand epuizarea adreselor existente. De altfel acest protocol pur ar fi insemnat crearea unui internet pararel, la inceput neexistand metode de tranzatiei intre IPv4 si IPv6.

Desigur aceste probleme au fost acum rezolvate in mare parte si in aceasta idee cu sprijinul Google, Microsoft, Yahoo!, Facebook si inca 396 de companii data de 8 Iunie a fost declarata ca ziua internationala IPv6.

Practic pe 8 Iunie toate aceste companii si serviciile lor vor utiliza pentru 24 de ore numai IPv6 pentru a testa toate sistemele si a fi pregatiti pentru o tranzitie completa pe care toate lumea o preconizeaza spre sfarsitul acestui an. Acestea includ Facebook, Gmail, Cautarea Google, Bing, toate serviciile Yahoo, GDocs si de fapt toate serviciile Google.

Majoritatea utilizatorilor nu vor observa nici o diferenta in comportamentul site-urilor preferate chiar daca reteaua lor nu suporta inca IPv6. De exemplu RDS, cel mai mare ISP de pe piata romaneasca nu suporta inca acest protocol. De fapt cam nimeni de la noi nu suporta asta. Dar nici o problema, pentru ca unul dintre elementele ce trebuie testate este exact abilitatea de “fall-back” pe Ipv4. Adica trecerea inapoi pe vechiul protocol daca cel nou nu este suportat.

Aceasta plus alte elemente incorporate in unele browsere ( Chrome de exemplu are niste protectii in caz ca IPv6 nu merge ) fac ca toata afacerea sa fie destul de sigura.

Google preconizeaza ca 99.95% dintre utilizatori nu vor avea nici o problema. Dar daca se intampla sa va aflati intre acei 0.05% dati-ne un semn, am fi foarte curiosi sa vedem daca vor exista probleme.

Iar daca sunteti curiosi sa va testati conexiunea puteti accesa  ipv6test.google.com