De 2 saptamani a fost lansat google maps-ul pentru Romania si, in mod surprinzator, este foarte detaliat. Ma asteptam ca cei de la google sa mai fii lucrat putin la adaugarea si la corectitudinea strazilor insa au facut mult mai mult de atat.

In primul rand se gaseste pe un domeniu nou: maps.google.ro si este in stadiu beta. Sunt 3 moduri posibile de vizualizare: Harta-care afiseaza doar strazile si se pot planifica rutele, Satelit- pentru imagini din satelit (care, din pacate, nu sunt de o rezolutie mare, ca cele din SUA) si Teren- care afiseaza caracteristicile fizico-geografice ale terenului.

In al doilea rand Google Maps este mai mult decat o simpla harta, sunt afisate informatii si locatii pentru restaurante, baruri, sali de cinema, spitale, banci, parcuri, mall-uri, facultati, camine si chiar numerele unor blocuri si nu in ultimul rand, afacerea pe care o detii chiar tu. Daca ai un salon de coafura, o mica firma de calculatoare sau o macelarie, o poti adauga pe harta si ea va fii vizulizata de cei ce sunt interesati. In plus, la toate acestea se vor gasi poze, adrese, numere de telefon, site-uri si mijloace de transport spre locul cautat.

Celelalte functii sunt cele standard de la google: webcam-uri live (la noi sunt vreo 15), articole Wikipedia cu detalii despre orase si monumente nationale (dar sunt in engleza), si fotografii care prezinta locuri din Romania.

O alternativa la Google Maps este Norc, care este centrat pe street-view si poate sa redea pozele si in 3D. Site-ul este www.norc.ro