Este destul de cunoscut faptul ca desi Google se descurca de minune in multe domenii nu au reusit niciodata sa patrunda cu adevarat in zona retelelor sociale. Incercari timide precum Buzz sau chatroom-uri virtuale cu avatare 3D ( da chiar a existat) nu au avut niciodata inertia necesara pentru a patrunde in aceasta piata.

Dar cu lansarea butonului +1 acum cateva saptamani si cu Google+ astazi se pare ca de aceasta data vor face un efort real si declara razboi cu Facebook. Si evident, fiind competitorul cel mai mare Facebook este si locul de unde s-au inspirat pentru Google+.

Noua retea sociala aduce cu sine o interfata cunoscuta si intuitiva pentru oricine e catusi de putin obisnuit cu o retea sociala moderna, dar si un numar de feature-uri noi si interesante. Nu in ultimul rand aduce cu sine dorinta ca Google sa redenumeasca orice functionalitate care exista inainte de ei. Astfel grupurile de prieteni au devenit Circles, RSS feed-ul a devenit Sparks, chat-ul normal a devenit Huddle si conferintele cu prietenii sunt acum Hangouts.

Circles

Aceasta este modelul de structurare al interactiunilor si de organizare al prietenilor. In loc sa ai o lista lunga de prieteni ca pe toate celelalte retele sociale Google a decis ca e mai frumos daca te lasa sa ii aranjezi in grupuri. Astfel creezi cate un “cerc” de prieteni ( v-ati prins? ) unde incluzi pe toata lumea din acea categorie: colegi de serviciu, familie, etc. Poti interactiona cu membrii unui anumit cerc sau poti posta totul public astfel fiind vizibil pentru toata lumea.

Sparks

Sparks e practic un RSS Feed mai modern. Poti cauta stiri/poze/filmulete din orice domeniu te intereseaza apoi sistemul va tine minte subiectele si ulterior iti va afisa noi stiri din domeniu. Evident poti impartasii cu toti prietenii orice articol sau filmulet vezi, iar butonul de “Like” cu care suntem cu totii obisnuiti a fost inlocuit de butonul ” +1″ .

Huddle

Este un serviciu de chat fara nimic special si seamana foarte tare cu cel implementat in Gmail.

Hangouts

Hangouts este dovada ca Google+ nu se afla in competitie doar cu Facebook ci si cu Skype. Hangout ofera posibilitatea de a face conferinte video direct in browser – desi e nevoie de un plugin. Ca feature interesant aici ni se pare ideea ca poti adauga filmulete de pe YouTube si le poti viziona in acelasi timp cu prietenii tai. Exista potentialul pentru a largi acest mod de a interactiune si a construi niste unelte de colaborare integrate cu alte servicii Google, dar asta e deja alta poveste.

Revenim asupra subiectului cand ne primim invitatia beta si putem testa direct Google+.