Apple iCloud logo

 

Apple tocmai a lansat astazi serviciul iCloud. Acesta este practic un serviciu de sincronizare si stocare a datelor de pe toate aparatele iOS dar si de pe Mac si chiar si de pe PC.  Apple au renuntat complet la serviciul lor MobileMe si cele 3 functii ale acestuia sunt acum integrate in iCloud.

Prin iCloud puteti sincroniza contactele, bookmark-urile, email-urile, calendarele, pozele, ba chiar si muzica intre toate aparatele ruland iOS.  Dar nu doar acestea, mai puteti sincroniza chiar si aplicatiile, cartile din iBooks si documentele de pe aparatele voastre. Practic totul este foarte simplu si direct. Cumperi o aplicatie, sau o carte ea va aparea si pe celalalt aparat intr-o lista cu toate aplicatiile cumparate. Vrei sa o instalezi? Nici o problema, apesi butonul si se instaleaza fara sa mai platesti nimic. Practic e la fel si cu muzica si cu cartile.

La poze in schimb situatia difera un pic. Apple a creat o functie numita PhotoStream care afiseaza ultimele 1000 de poze din multiple surse: pc, ipad, iphone etc. Acestea se pare insa ca vor fi tinute pe serverele Apple numai 30 de zile dupa care dispar daca nu le salvezi manual pe hard disk.

Ca spatiu disponibil ai 5GB dar aici nu se numara nimic din cele cumparate si nici PhotoStream-ul deci spatiul este decent. Toate aceste servicii sunt gratis iar beta-ul a inceput de astazi. Serviciul complet va fi disponibil odata cu lansarea iOS 5-ului.

Dar la acestea se mai adauga si un serviciu platit. iTunes Match este o parte din iCloud care costa 25$ pe an si ea permite urcarea si sincronizarea in iCloud a muzicii care nu este cumparata prin iTunes. Toate fisierele sunt transformate in AAC -uri la 256 kbps, o calitate decenta pentru un astfel de serviciu. Match functioneaza scanand libraria ta audio si gasind ce muzica nu este cumparata prin iTunes. De acolo ai cateva variante: sa cumperi melodiile sau sa le urci in cloud in acei 5GB disponibili.

Ce este de observat aici e ca in ciuda asteptarilor tuturor serviciul nu ofera streaming, ci doar abilitate de a descarca melodiile. Streaming-ul se poate sa devina posibil prin iTunes Match pentru muzica necumparata de pe Itunes dar momentan asta nu este sigur.