S-a incheiat si a 36-a editie care a avut loc la sediul Adobe si vreau sa zic ca ni s-a parut foarte tare. Am vazut sala plina de oameni destepti care prezentau, analizau si comentau ( faceau si misto de)  anumite programe, site-uri etc.

Dupa cum spuneam de la anuntarea evenimentului, totul este tehnic, asa ca vom ramanaela notarea informatiilor importante.

Primul speaker, Andrei Savu, ne-a explicat de ce este bine sa testam si sa automatizam acest proces de testare in cazul aplicatiilor pe care le construim. Testatarea se poate face in, aprimativ, orice stadiu al proiectului, fie el test al unor functii, test de integrare, test de securitate, test de compatibilitate, de recovery, etc.  si merge in paralel cu designul; pe masura ce implementam functii noi trebuie sa si testam codul sa vedem daca functioneaza. Acum, de ce este sa automatizam aceste teste? Pentru ca nu ne mai ia atat de mult timp, puteam sa le facem oricand si in cazul in care sunt mii de liniii de cod, omul poate usor sa greseasca.

Andrei Gheorghe ne-a prezentat platforma HTML 5 pentru dispozitivele mobile care s-a dovedit a fi un esec. Proiectul HTML5 este inca la inceput si are nevoie de mari imbunatatiri pe partea de browser cat si de mobile. Cand ne gandim la o aplicatie mobila, ne gandim la un program care  are acces online, offline, acces la local storege, contacte, camera, gps accelerometru si altele. In cazul testelor facute pe fiecare dispozitiv in parte (iPhone-Objective  C, Android-Java, Nokia-C++, Win 7 Phone-C#,Silverlight) doar GPS-ul si accelerometrul au functionat, aplicatiile fiind emulate.

Dupa o mica de pizza si fusbal, in biroul celor de la Adobe, ne-am intors la partea a doua de prezentari.

Usability, sau cum sa  invatam din greselile altora. Subiectul acesta a fost prezentat de Alex Morega care ne-a zis Dos and Don’ts in web designul paginilor web; cum ar trebui sa realizam o pagina astfel incat vizitatorii sa o citeasca usor, continutul sa fie relevant si sa avem o ordine si o ierarhizare clara in site-ul nostru. Deasemenea, in cazul paginilor web de pe dispozitivele mobile, ele sa fie intr-un format mai simplist si concis,  sa aiba un download minim si sa fie mult mai usor utilizabile decat varianat desktop.

Spre final Cristian Pascu ne-a prezentat software-ul sau numit Flairebuilder, cu care se face aplicatii iPhone,widgeturi si diverse module si feature-uri  pentru websiteuri.