Deși Crăciunul se apropie cu pași repezi, am decis să instalam ultima versiune de browser Opera.

Illuminatus:

Trebuie să spun de la bun început că nu sunt fan Opera. L-am tot încercat de la versiunea 8 încoace, poate chiar mai devreme dar nu am fost deloc convins. Până acum!

Din momentul în care se deschide pentru prima dată aplicația se poate observa foarte ușor interfața mult schimbată în bine. De fapt, design-ul seamănă mult cu schițele de GUI pentru viitoare versiune majoră de Firefox. Aceasta din urmă însă pare a avea o integrare în Windows 7 mai reușită. Chiar si asa Opera sta bine atat pentru ca foloseste Aero-ul de la Windows, cat si pentru ca in sfarsit avem Jump Lists functionale. Probabil printre primele programe care chiar folosesc acest feature din Seven.

Un alt lucru foarte evident este spațiul mai mare al paginilor de internet. Toată bara de unelte este mai îngustă, butoanele mai mici și oferă un aspect mult mai aerisit.

differente ff si opera

În imagine se pot observa diferențele pentru aceeași pagină.

Trecând peste acest aspect, se pare ca motorul Java, Carakan, este și rapid. Conform testelor SunSpider Javascript această versiune de Opera este de două ori mai rapidă decât Firefox 3.5 Mai mult, se pare că regele vitezei, Google Chrome are un concurent foarte puternic. Si nu doar atat, dar Opera este mult mai ergonomic si consuma considerabil mai putine resurse decat celelalte browsere.

Lucruri bune si pe domeniul grafic. Noua librarie si motor de randare grafica Vega, ca si rederer-ul de html/css/etc Presto 2.5  . Toate au fost imbunatatite considerabil, si ma fac pe mine ( Geeky) foarte fericit dindu-mi mari sperante ca voi reveni la Opera, chiar de la aceasta versiune ..care sa nu uitam este PRE-alpha. A si era sa uit sa mentionez: ACID 3 test …100% desigur!

În plus, Opera mai recuperează la un capitol – modulul privat (cunoscut ca Incognito la Chrome sau Private Browsing în Firefox). Nu numai ca permite ferestre private, precum celelalte browsere, dar permite si tab-uri private, marcate ca fiind asa.

Alte mici lucruri de notat : Opera au intergrat de la varianta 10.10 proiectul lor Unite in browser. Dar despre asta intr-un alt post.

Cam atât ar fi, la prima vedere, noua versiune neterminată de la Opera. Pentru curiosi sau pasionati puteti descarca aceasta versiune de aici.

LE: Exact cand sa salvez acest articol ( fiind asa de entuziasmat l-am facut in Opera) am dat peste prima eroare. Parti din interfata grafica de comenzi in WP ( adica link de ex, sau embed media ), nu o poate randa,cel putin nu la mine. Dar daca dai pe HTML functioneaza totul ok. Ma rog …PRE ALPHA deci ii iert acum.