Aplicatia oficiala Inception este un proiect interesant la care au contribuit Christopher Nolan (regizorul filmului Inception), Hans Zimmer (creatorul soundtrack-ului) si firma RjDj (fondata de creatorul last.fm).

Imi este foarte greu sa fac o descriere a acestei aplicatii in cuvinte. Pot sa va recomand cu caldura sa o instalati (e gratuita) si sa experimentati un nou tip de aplicatie (de tip realitate virtualizata).

aplicatie iphone - Inception

Ce inseamna realitate virtualizata?

Formula originala este din engleza, “augmented reality” si se poate defini ca un proces prin care simtim/vedem/auzim etc lumea prin filtre tehnologice. Aceste filtre provin de la diverse dispozitive inteligente ce detin unul sau mai multi senzori sau dispozitive. Este o realitate recreata virtual. Suna a science fiction si nu prea departe in viitor probabil vom putea face mult mai mult cu astfel de tehnologii.

Aplicatia “Inception” se foloseste de toate instrumentele de care dispune un iPhone, iPod touch sau iPad:

– in primul rand aveti nevoie de casti cu microfon. (Cu cat castile sunt mai bune cu atat mai bine);

– prin intermediul microfonului, aplicatia preia sunetele din jurul tau (respiratia, diverse zgomote, alta lume vorbind) si o transforma aplicand diverse efecte. Pe fundal se regaseste coloana sonora a filmului. Efectele difera de la “vis” la “vis”.

– fiecare “vis” este construit in functie de inputul primit de la ceilalti senzori: GPS, accelerometru si sezorul de proximitate. De exemplu, daca ne aflam in miscare (accelerometru) aplicatia intra in visul “activ” iar daca stam nemiscati iar in jur e galagie, intram in visul “Zgomot”. Mai exista si altele precum “Luna Plina”, “Nemiscat”, “Limbo”, “Reverie” si altele.

Pentru cea mai buna experienta trebuie sa aveti un iPhone 4. Exista si o versiune pentru iPhone 3G si iPod Touch 3rd gen dar este foarte limitata si are un singur “vis” disponibil.