Imediat ce am downloadat Windows 7 Professional în variantele de 32 şi de 64 de biţi de pe MSDN m-am gândit ce să fac. Am un desktop cu Windows Vista Home Premium pe 64 biţi, şi un notebook cu Windows 7 Ultimate 32 biţi. Pe mine nu mă prea tentează ideea de a face upgrade(sau update?!?) din două motive: Unu, întregul proces durează câteva ore bune iar doi, de cele mai multe ori sistemul se mișcă mai greu față de o instalare nouă.

Am zis totuși că de dragul testării ar trebui să fac și un upgrade(sau update?!?). Cum pe desktop lucrează mai multă lume și se află mai multe documente importante, am decis să incerc pe notebook acest lucru pentru că aveam deja backup făcut. Aici a apărut prima mea problemă. Beta-ul de Windows 7 era ediția Ultimate iar ediția finală este Professional iar Microsoft nu permite trecerea de la o versiune mai bogată la una mai puțin bogată ( a se observa că nu am zis că este neapărat mai bună ). Așa deci, singura opțiune rămasă pentru notebook a fost formatare și instalare.

Procesul a fost, normal, foarte simplu și a durat fix 21 de minute din momentul în care am bootat de pe dvd și până când am văzut noua imagine de fundal. Dupa ce a instalat singur cateva drivere, și tot singur le-a luat pe celelalte de pe Windows Update, am restartat și totul era funcțional. Primul lucru a fost să instalez Daemon Tools – există o posibilitate să nu se instaleze corect și se recurge la formatare așa că m-am asigurat din start că nu vor fi probleme. După aceea am purces la restul, incepând cu Firefox și Chrome.

Am observat în primele zile o viteză mai mică de bootare. În plus, tot în primele zile, când nu mai instalam nimic pe el, hardisk-ul obișnuia să lucreze destul de mult (probabil din cauza indexărilor).

Acum, totul merge bine, mai puțin clientul de la Yahoo de Messenger care tot timpul are probleme. De asemenea și un subprogram din suita de la Samsung pentru telefonul mobil tot intră în conflict cu Explorer-ul.

Probleme în plus față de beta nu am găsit. Dar nici in minus. Au mai adăugat niște poze de fundal, au mai mutat un buton două; în orice caz, diferențele sunt foarte subtile. Iar ca performanță poate doar pe hârtie, că în practică se mișcă la fel de bine.