Se pare că noua arhitectură de la Intel are un as în mânecă ce va aduce probleme foarte mari pentru nVidia. Unul din lucrurile la care o placă video, GPU, se pricepea foarte bine era video encoding și transcoding. Iar nVidia făcea acest lucru folosind CUDA.

Ce este CUDA?

nVidia a inventat CUDA pentru a face o tranziție între procesarea exclusivă pe CPU, la o co-procesare între CPU și GPU. Astfel, când CPU-ul primea instrucțiuni precum encodare video, acestea erau pasate către GPU deoarece era capabil să efectueze instrucțiunile respective mult mai repede.
Pentru piața consumatorilor, nVidia a promovat chiar câteva programe de editare video ce suportă CUDA și pot executa operațiunile necesare mult mai repede decât pe același calculator cu o placă video de la ATi sau Intel.

Ce legătură este între Sandy Bridge și CUDA?

Se pare că noua arhitectură Sandy Bridge vine cu funcții de video transcode integrate direct. Acest lucru îi va oferi oricărui procesor Core i3 (sau orice altă cifră indiferent cât de low-end este) să spulbere un GTX 480, la una din caracteresticile principale ale acesteia, de îndată ce driverele sunt bine puse la punct.

nVidia nu este singura companie influențată negativ de această tehnologie. Și AMD se poate simți amenințată pentru că noile generațiile de procesoare Intel se anunță cel puțin la fel de puternice dar cu câteva avantaje considerabile. În plus, această adiție nu ocupă un loc foarte mare pe suprafața procesorului astfel încât costurile suplimentare s-ar putea să nu fie semnificative.